Ovalul chipului Bellei Hadid, privirea lui Kendall Jenner, pomeții lui Kate Middleton, gura lui Emily Ratajkowski, conturul lui Kim Kardashian… cerințele medicinei estetice se bazează acum pe caracteristici stabilite ca referințe ideale.
Cea mai frumoasă femeie din lume seamănă cu Bella Hadid. Potrivit unui studiu științific realizat de chirurgul estetician britanic Julian de Silva în 2019, fața modelului este cea care s-ar apropia cel mai mult de ideea de „perfecțiune”, la 94,35%, înaintea lui Amber Heard și Beyoncé. Este în orice caz rezultatul unei ecuații matematice care calculează raportul de aur, folosit de arhitecți și artiști încă din Grecia antică în dezvoltarea capodoperelor.
Aceasta măsoară simetria și armonia trăsăturilor faciale (cum ar fi distanța dintre ochi, lungimea dintre nas și bărbie, înălțimea frunții etc.). Cu cât proporțiile sale sunt mai apropiate de raportul de aur, cu atât profilul corespunde mai mult idealului fizic imaginat la momentul respectiv.
Astăzi, există un nou algoritm care definește canoanele frumuseții: cel al rețelelor de socializare, unde selfie-urile vedetelor curg în mod constant și arată cel mai bine. „Rețelele sociale sunt în mare măsură o sursă de cerere pentru medicina estetică. Pacienții încep adesea să-și construiască proiectul sub influența lor”, notează dr. Arnaud Lambert, medic estetician, citat de Madame Figaro. „Ceea ce văd în postările vedetelor îi inspiră. Vor să acționeze asupra buzelor, a conturului, a maxilarului: toate sunt modurile născute pe aceste platforme. Tendințe care interesează în mod special generația milenarilor în căutare de „înfrumusețare” mai degrabă decât de întinerire. În acest sens, „solicitarea este mai mult axată pe conturare. Ei vor să scoată în evidență diferitele trăsături ale feței, astfel încât aceasta să pară mai structurată. Este o modalitate de a îmbunătăți ceea ce au deja, în timp ce se îndreaptă către coduri de frumusețe mai actuale”, continuă specialistul. Un fel de „arhitectură facială”, inspirată de metoda de machiaj preferată a lui Kim Kardashian, versiune 3D. Totuși, „aceste criterii rămân mofturi, așa că nu trebuie să le cedem cu orice preț”, amintește dr. Alexandre Marchac, chirurg plastician la Paris.
„Linia maxilarului” Bellei Hadid
Linia mandibulară desenată și sculptată a Bellei Hadid este extrem de dorită. „Din ce în ce mai multe femei doresc să-și îmbunătățească „ovalul” feței, pentru că este sinonim cu tinerețea și frumusețea”, spune dr. Christelle Santini, chirurg plastician la Paris, care observă o creștere semnificativă a interesului pacienților pentru tratarea liniei maxilarului timp de aproximativ trei ani. Medicii brazilieni au dezvoltat o metodă numită „armonizare facială”, dezvăluind fotografii spectaculoase înainte-după cu liniile maxilarului create numai cu acid hialuronic. De atunci, linia mandibulară dreaptă și trasată a devenit un criteriu de frumusețe.
Buze ca Emily Ratajkowski
Paradoxal, purtarea măștii a dus la creșterea solicitărilor de intervenții estetice la nivelul gurii. Cel mai popular look din ultimii doi ani îl reprezintă russian lips, popularizată pe scară largă prin intermediul rețelelor de socializare, implică modelarea buzelor într-o formă de inimă, ca cele ale unei păpuși matrioșca, ridicându-le în sus. Avantajul acestei tehnici este că din profil nu se vede o „gură de rață”.
„Ochii de vulpe” ai lui Kendall Jenner
Mai mult decât ochii migdalați, privirea întinsă pe laterale și ridicată spre tâmple în stil „ochi de pisică” este cea care atrage atenția tinerei generații de doi ani încoace. Această zonă a feței, evidențiată odată cu purtarea măștii, este văzută ca un bonus lipsit de semne de oboseală. „O combinație de toxină botulină și acid hialuronic poate fi injectată pentru a trata pierderea de volum și de susținere. Folosim apoi firele tensoare pentru a ridica coada sprâncenei și pentru a întinde colțul exterior al ochiului la un nivel mai înalt decât colțul interior. Acesta este ceea ce oferă un aspect mai dinamic, mai profund și mai puțin obosit”, explică dr.Alexandre Marchac, chirurg plastician la Paris, precizând însă că „este o practică destul de invazivă” pentru rezultate temporare. Dacă cererea pentru acești „ochi de vulpe” (sau cantopexie) este în special în creștere între douăzeci și treizeci de ani, și alți pacienți ar putea găsi interes.
„Chipul fericit” a lui Kate Middleton
Nu doar coafurile și rochiile ei ne atrag. „ Ducesa de Cambridge are un chip frumos, dar ceea ce iubește publicul este expresia ei prietenoasă, fericită și primitoare care inspiră confort și încredere”, analizează profesorul Syed Haq, specialist în chirurgie estetică, potrivit Daily Mail. Pomeți înalți și proeminenți, zâmbet strălucitor, privire sclipitoare, față radiantă. Chipul soției prințului William a devenit un model de chirurgie estetică și inspiră un nou trend: cel al unui chip mai „vesel”, care constă în mascarea oricărei urme de duritate, fermitate sau tristețe.