Există studii care arată că peisajele urbane ne pot da dureri de cap. De-a lungi a zeci de mii de ani, creierul uman a evoluat pentru a procesa în mod eficient scene din lumea naturală. Dar jungla urbană reprezintă o provocare mai mare pentru creier, din cauza modelelor repetitive pe care le conține.
Matematicianul Jean-Baptiste Joseph Fourier a arătat că ne putem gândi la scene ca fiind realizate din modele dungate, de diferite dimensiuni, orientări și poziții, toate adunate. Aceste modele sunt numite componente Fourier.
În natură, ca regulă generală, componentele cu frecvență spațială redusă (dungi mari) au un contrast ridicat, iar componentele cu frecvență înaltă (dungi mici) au un contrast mai scăzut. Putem numi această relație simplă între frecvența spațială și contrast o „regulă a naturii”. Pur și simplu, scenele din natură au dungi care tind să se anuleze una pe cealălaltă, astfel încât atunci când se adună laolaltă nu apar dungi în imaginea de ansamblu.
Dar acest lucru nu se întâmplă și în cazul scenelor din mediul urban. Scenele urbane încalcă regulile naturii: ele au tendința de a prezenta modele obișnuite, repetitive, datorită utilizării comune a designului, cum ar fi ferestrele, scările și balustradele. Modele obișnuite de acest tip sunt rar întâlnite în natură.
Deoarece modelele repetitive ale arhitecturii urbane încalcă regulile naturii, este mai dificil pentru creierul uman să le proceseze. Și deoarece peisajele urbane nu sunt ușor de procesat, ele sunt mai puțin confortabile. Unele modele, cum ar fi ușile, covoarele și scările rulante dau dureri de cap și provoacă chiar convulsii epileptice.
Creierului îi ia mai mult timp și depune mai mult efort atunci când procesează imagini urbane. Activitatea celulelor nervoase crește iar consumul de oxigen al creierului devine mai mare. Deoarece durerile de cap tind să fie asociate cu un consum uriaș de oxigen, acest lucru poate explica de ce unele modele ne dau dureri de cap. Persoanele care suferă de migrene sunt în mod special susceptibile la disconfortul cauzat de modele repetitive. Aceste tipare cresc consumul de oxigen. Iată de ce evadările în natură și aer curat ne încarcă bateriile și ne dau o stare generală de bine!
1 comentariu