Tabu
LIFESTYLE

Clarificări utile privind declarația pe proprie răspundere pentru a beneficia de facturi plafonate

Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică, a adus clarificări utile privind declarația pe proprie răspundere și cererile necesare pentru a beneficia facturile plafonate la energia electrică.

„În conformitate cu legea de aprobare a ordonanței 119, sunt două categorii de consumatori.

O primă categorie, care cuprinde, de fapt, alte trei, să zicem, sub-categorii, se referă la:

consumatorii care sunt au îngrijire cel puțin 3 copii, cu vârste până la 18 sau 26 de ani dacă au facturi.
o altă categorie sunt cele monoparentale
cei care folosesc echipamente de uz medical absolut necesare funcționării și sănătății.

Aceste trei categorii, conform legii, sunt obligate să depună acea declarație pe proprie răspundere.

Declarația pe proprie răspundere se depune la furnizorul dumneavoastră, deci nu se depune la ANRE sau la altcineva. Se depune la furnizor. Este important de reținut că legea prevede că se aplică tariful mic doar dacă această declarație este depusă.

Furnizorul are pe toate facturile toate adresele. Există posibilitatea de transmitere în primul rând online, care este cea mai ușoară. Se descarcă modelul de declarație. Dar nu este vorba de toată lumea. Atenție, este vorba de cineva care se încadrează în una din cele trei categorii”, a spus Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

Ce se întâmplă dacă nu depun cererea?

Depinde, dacă consumul este până în 100 de kilowați oră vor plăti la 68 de bani, dacă este până în 255 kilowați oră se va plăti 80 de bani, sau dacă este mai mare de 255 kilowați oră pe lună vor plăti la 1,3 lei. Este de reținut că tariful maxim care se aplică este 1.3 lei pe kilowatt de oră.

Ce fac cei care nu se încadrează în cele 3 categorii de consumatori?

A doua categorie se referă la persoanele care au domiciliul diferit de reședință, deci diferit de locul de consum sau au mai multe locuințe. În această situație, conform unei hotărâri la nivelul ANRE-ului, pentru că acest lucru nu era prevăzut în lege, din păcate, se merge pe următoarea soluție.

Dacă o persoană are o singură locuință și locuința unde consumă energia electrică coincide cu adresa din buletin, nu trebuie să facă absolut nimic.

Dacă însă adresa din buletin este diferită de locul unde se face consumul, atunci trebuie să facă o declarație ori cerere să arate că, de fapt, dânsul locuiește aici. De cele mai multe ori, probabil, că acest lucru există la furnizor și nu trebuie să facă nimic. Deci cei care au o singură locuință nu au practic nicio problemă.

Pentru cei care au mai multe locuinţe intervine următoarea situație. În cazul în care locuințele sunt la același furnizor, furnizorul are mai multe puncte de consum și se va aplica automat tariful mai mic la punctul de consum care coincide cu adresa din buletin”, a explicat Ion Lungu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electric

ARTICOLE SIMILARE

RITA MUREŞAN A STABILIT O PREMIERĂ LA POMANA MAMEI SALE! VEZI CE A FĂCUT!

ANDRA si MARUTA neaga DIVORTUL

realitatea

Cand spun „premiere”, ma gandesc la Timisoara

realitatea

Google e acuzat public de hărţuire şi de discriminare sexuală

Bote, OPERAT de urgenta la INIMĂ: “Este destul de GRAVĂ situaţia”

Butoane de panică pentru soțiile microbiștilor, odată cu începerea Euro 2024

Andreea Damian

Scrie un comentariu