Medicul Virgil Musta, de la Timișoara, recomandă un cocktail de trei vitamine, care ajută la întărirea sistemului imunitar: vitamina C, D și zinc.
Vitamina C este esențială în sezonul rece, iar vitamina D începe să fie nelipsită din recomandările specialiștilor internaționali. Un studiu recent a descoperit că în cazul adulților de peste 40 de ani, vitamina D poate reduce cu 50% riscul de a muri de COVID-19.
De asemenea, vitamina D face minuni și pentru vârstnici, ajutându-i să prevină formele grave de COVID-19. Pe lângă suplimentele alimentare care ne pot furniza aceste vitamine, surse naturale de vitamina C se găsesc în măceșe, cătină, pătrunjel, citrice, kiwi.
Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. Cea mai bună sursă de vitamina D e soarele. Apoi, peștele gras, gălbenușul de ou, ciupercile, produsele lactate.
Zincul este un mineral esențial necesar organismului pentru ca sistemul imunitar să funcționeze în parametri normali, pentru vindecare și recuperare. Cele mai bune surse de zinc sunt în stridii, carne, ovăz, spanac, sparanghel şi caju.