Deși o sarcină la 35 de ani și peste este etichetată drept „târzie”, poate fi o prejudecată. O femeie trecută de această vârstă este perfect aptă să aducă pe lume bebeluși sănătoși după sarcini care decurg normal, dau asigurări medicii specialiști. Cu toate acestea însă, riscurile care vin odată cu vârsta nu sunt puține și nu sunt deloc de neglijat.
Primul obstacol este că la 35 de ani fertilitatea femeilor descrește brusc și ele rămân mai greu însărcinate. Specialiștii de la Mayo Clinic atrag atenția că fiecare femeie se naște cu un număr limitat de ovocite. Iar pe măsură ce femeile trec de 35 de ani, cantitatea și calitatea acestora scade dramatic. Astfel, cele care timp de șase luni au încercat să rămână însărcinate și nu au reușit, fără folosirea vreunei metode de protecție, ar trebui să ia legătura cu un specialist în infertilitate pentru a vedea cauzele exacte.
Risc mai mare de diabet gestațional și hipertensiune arterială
Un alt dezavantaj al sarcinii la vârstă „înaintată” este acela că riscul de a avea gemeni este mai mare. Schimbările hormonale pot determina eliberarea mai multor ovule odată. De asemenea, tehnicile de fertilizare in vitro joacă un rol important.
Riscul de diabet gestațional nu este nici el de neglijat. Și deși acesta există la orice vârstă, este mai mare odată cu anii maturității. Gravidele cu diabet gestațional trebuie să mențină un control strict al zahărului în sânge, printr-o alimentație adecvată, mișcare fizică și medicamente, dacă este cazul. Lăsat nesupravegheat, diabetul gestațional poate provoca nașterea unui copil peste greutatea normală, iar pentru mamă complicații în timpul travaliului.
Un alt neajuns al sarcinii târzii este acela al hipertensiunii arteriale. Studiile au arătat că mamele mai „în vârstă” au într-o măsură mai mare hipertensiune arterială în perioada gravidității. Cele mai multe gravide cu hipertensiune ajung să nască prin cezariană, înainte de data limită, pentru a evita complicațiile. De altfel, nașterea prin cezariană este mai frecventă la mamele trecute de 35 de ani.
Odată cu vârsta cresc și riscurile de a pierde sarcina sau de a naște prematur, un copil cu defecte genetice, iar una dintre cele mai frecvente boli genetice cromozomiale este Trisomia 21 – cunoscută sub denumirea de sindromul Down.
Specialiștii Societății Americane de Obstetrică și Ginecologie – ACOG – consideră că 35 de ani este un „prag arbitrar”, iar riscul de complicații asociate cu vârsta mai înaintată poate să nu crească până la 40 de ani și peste. Cu toate acestea, ei au întocmit o listă a complicațiilor care pot apărea în sarcină. Aceasta include:
- Anomaliile cromozomiale
- Malformațiile congenitale
- Diabetul gestational
- Preeclampsia
- Travaliul dificil sau obstrucționat
- Nașterea prin cezariană
- Hemoragie postpartum
- Naștere prematură
- Nevoie mai mare de îngrijire neonatală la terapie intensivă pentru bebeluș
- Greutate mică la naștere
Studiile au arătat că și vârsta înaintată a taților reprezintă un risc de a aduce pe lume copii cu defecte genetice.
Sursa: Tabu.RO