Tot ceea ce trebuie să faci este să pui hârtia cu semințe într-o tăviță, să o uzi, să ai grijă de ea și de îndată ce a înflorit să ne trimiți o fotografie cu "trifoiul tău cu patru foi". Noi îți vom răsplăti grija cu o poșetă vintage. Fotografia trebuie trimisă până pe data de 10 aprilie pe adresa [email protected], cu specificația pentru concursul "Trifoi cu patru foi-Hartia care înflorește!"
Despre "Hârtia care înflorește"
De Răzvan Supuran
Acesta este un semn de bună purtare. Puteți să-i spuneți și semn de revistă. Așadar, este o revistă cu bună purtare. Ceea ce ați găsit aici se numește hârtie manuală. Adică hârtie făcută cu mâna, așa cum se făcea înainte de inventarea fabricilor. Pe atunci, o coală echivala cu prețul unui taur. Acum, o hârtie înseamnă doar un alt mărunțiș pe care, după ce îl folosim la maximum 1% din potențialul său, îl aruncăm la gunoi. Foile inserate aici sunt echivalentul materiei prime obținute din 10 copaci maturi. Extrapolând, se poate calcula că, pentru ediția unei reviste sunt tăiați aproximativ 400 de arbori maturi.
Câte reviste or fi pe lume? Nu se cade ca tocmai cel care face un lucru să vorbească despre el. |nsă puțini dintre noi suntem conștienți de faptele cu care suntem atât de obișnuiți. O asemnea hârtie, obținută exclusiv prin reciclarea manuală a hârtiei unor numere vechi ale unei reviste, nu s-a mai făcut vreodată. Fără adaosuri, fără albire, fără potențiatori ori aditivi. Conține semințe de flori: trifoi, lucernă, flori de pai, pansele, ciuboțica cucului, garofițe. Åžase, cu hârtia șapte. Grădina raiului într-o revistă. Foi de flori: se plantează ca oricare alte semințe. Indiferent dacă le puneți direct în pământ sau le tineți într-o tavă cu apă. Ele vor germina în două săptămâni. |mi place să spun că ar fi purtătoare de noroc. Pentru că sunt unice. Niciuna nu seamănă cu cealaltă. Fiecare conține alte inserții.
Așadar, în luna aprilie, România este mai bogată cu două milioane de flori. Făcute de 14 perechi de mâini, vreme de o lună: doi PR, un medic, un biolog, un inginer, patru artiști, un economist, un arhitect, un grafician și umilul hârtier. Vi se pare totuși puțin? Încercați acasă, este foarte ușor.
Ați mirosit vreodată o hârtie proaspătă? Seamănă mult cu nectarul zeilor. Va fi simplu să vă dați seama de acest lucru, după ce florile vor crește din hârtie. Să vă fie cu noroc, foile de trifoi. Răzvan Supuran este Hârtier, are 31 ani și a terminat filozofie la UBB Cluj. Are un atelier de carte la Muzeul Å¢ărănului Român, în care predă despre hârtia manuală, tiparul manual și legătoria manuală. Este autorul unor cărți-obiect (una dintre ele este în colecția lui Orhan Pamuk) și a unei serii de carte interactivă, volume în ediții limitate.
Îl puteți găsi în atelierul de hârtie de la MÅ¢R, un atelier-unicat, singurul loc din lume în care sunt fie adunate toate tehnicile de lucru cu hârtia – de la facere la finisare, trecând prin tipar manual și gravură, mai bine dotat chiar decât celebrele muzee ale hârtiei din Olanda, SUA, Cehia, Italia ori Spania. Proiectul „Trifoi în patru foi“ este susținut de Recolamp, Dorna, Tuborg – Umbrela Verde, și Botanics de la Boots numai prin Sensiblu.
3 comentarii