Între 1990 și 2005, Filipine a pierdut 32,3% din suprafața pădurii. Exploatarea ilegală a copacilor a fost, din punct de vedere istoric, o problemă majoră pentru această țară, însă guvernul a prezentat o nouă modalitate de abordare a problemei: o nouă lege care îi obligă pe studenți și liceeni să planteze 10 copaci pentru a putea termina școala.
Graduation Legacy for the Environment Act a fost propusă de deputații Gary Alejano și Strike Revilla și a fost trimisă în Senat pentru aprobare. Inițiatorii legii afirmă că, dacă se va respecta, inițiativa va ajuta la plantarea a 175 de milioane de copaci în fiecare an și va aduce 525 miliarde de copaci plantați pe parcursul unei singure generaţii. Copacii vor fi plantați în zone mlăștinoase, unele regiuni protejate, păduri, foste zone de exploatări miniere, spaţii militare, şi anumite spații urbane.
Începând cu anul 2015, s-a înregistrat o ușoară creștere a suprafeței împădurite din Filipine datorită inițiativelor guvernamentale și intensificării aplicării legii care abordează exploatarea ilegală a țării. Conform evaluării globale a resurselor forestiere întocmită de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, numai în 2012 au fost plantate în Filipine 221.763 hectare de pădure.
Noul proiect de lege cere tuturor elevilor de gimnaziu, liceu și studenților să planteze cel puțin 10 copaci înainte de absolvire. Nu este însă clar dacă acest lucru înseamnă că un absolvent trebuie să planteze 30 de copaci sau doar 10 de-a lungul școlarizării.
Nu este prima dată când o astfel de idee a fost prezentată de guvernul filipinez. În 2012 a fost depus și un proiect de lege în Senat, care urmărea să facă plantarea copacilor obligatorie, într-un mod foarte asemănător acestui nou proiect de lege.
Plantarea de copaci reprezintă întotdeauna un efort util pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Dar pădurile cu arbori bătrâni sunt mai valoroase în ceea ce privește biodiversitatea și funcția ecologică, cum ar fi capacitatea copacilor mai în vârstă de a absoarbe mai mult carbon decât copacii mai tineri.
3 comentarii