Confortul fizic și psihic pe care pacienții îl au atunci când sunt internați în spitale intensifică gradul de vindecare al pacienților. Un studiu englezesc a scos la iveală că factori precum compasiunea, calmantele eficiente, intimitatea, liniștea, vorba bună și veselia personalului medical pot îmbunătăți radical starea de sănătate a persoanelor internate. Confederația Națională a Sistemului de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a făcut și publicat acest studiu atrăgând atenția spitalelor că acești factori pozitivi pot face bine nu doar pacienților, ci și bugetelor spitalelor prin reducerea perioadei de spitalizare.
Studiul a fost demarat după ce o serie de nereguli au fost semnalate în mai multe spitale din Regatul Unit. De exemplu, în unele unitpți medicale, pacienții au fost nevoiți să bea apa din vaze din cauza neatenției sau indiferenței personalului medical. Mai mult, un studiu anterior arăta că anual, 200.000 de pacienți au o exeperință cel puțin neplăcută în spital.
Pacienții care sunt ascultați sau comunică cu personalul medical au mult mai puține șanse de a face complicații ale bolii sau de a se afla în postura de a li se prelungi perioada de internare. Mai mult, un comportament pozitiv și atent din partea angajaților spitalelor duce la scăderea mortalități pe perioada internării.
"Lucrurile simple cum ar fi ca asistentele să petreacă timp alături de pacienți, să vorbească cu ei, să le asculte problemele și să vadă ce îi îngrijorează, zgomotul redus, intimitatea și mâncarea de calitate, pot îmbunătăți radical starea de sănătate a celor internați. Persoanele spitalizate care au experiențe plăcute, nu doar că se recuperează mai repede, dar sunt și mai fericite.", a declarat Jo Webber, purtătoarea de cuvânt a NHS.