Peste 60% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani utilizează în prezent o metodă de contracepție, potrivit celor mai recente estimări ale Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC). Aproximativ 28% sau 10,6 milioane dintre aceste femei utilizează pilula contraceptivă. La nivel mondial, numărul femeilor care utilizează contraceptive orale este de cel puțin 100 de milioane.
În afară de faptul că previne sarcina, pilula contraceptivă are mai multe utilizări terapeutice, cum ar fi controlul endometriozei, acneei, sindromul ovarelor polichistice și fibromul uterin. Cu toate acestea, contraceptivele orale pot avea, de asemenea, o serie de efecte secundare, în funcție de tipul de pilule și de hormonii pe care îi conține. Astfel de efecte secundare includ greață, sensibilitatea sânilor, dureri de cap și balonare.
Unele studii au sugerat că există o asociere între administrarea pilulei contraceptive și apariția modificărilor de dispoziție și un risc crescut de depresie. O echipă de cercetători germani adaugă pe lista efectelor adverse încă unul: femeile care iau pilula sunt mai puțin probabil să identifice „expresii emoționale complexe”, cum ar fi mândria sau disprețul. Dacă ești una dintre milioanele de femei care iau contraceptive nu e nevoie să începi să te îngrijorezi. Așa cum a explicat psihologul Alexander Lischke, de la Universitatea Greifswald (Germania), efectele pe care echipa sa le-a observat afectează subtil starea emoțională deci e puțin probabil să fii conștientă de ele.
Problema pare să implice modul în care o femeie recunoaște emoțiile faciale ale altei persoane. Participantele la acest studiu – 41 de femei care luau pilula și 54 care nu recurgeau la această metodă contraceptivă – au fost rugate să recunoască emoțiile faciale. De la unele simple, ușor de recunoscut, precum furia, până la unele mai complexe, cum ar fi grija sau îngrijorarea. Participantele au oferit, de asemenea, informații despre ciclul menstrual, metoda contraceptivă, vârstă, educație, stres și empatie.
Cu ajutorul unui test numit „Reading the Mind in the Eyes”, test dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, participantele și-au aflat „IQ-ul empatic“, citind chipurile persoanelor după ochi și privire. Așa cum s-au așteptat experții, cele care nu luau pilule contraceptive s-au descurcat mai bine la aceste teste, obținând un scor cu 10% mai mare, notează ScienceAlert, indiferent de faza ciclului menstrual sau de metoda de contracepție orală pe care o foloseau. Dacă estrogenul și progesteronul inundă în mod natural creierul, inclusiv regiunile care răspund de emotii, era logic să apară niște efecte atunci când cei doi hormoni sunt furnizați organismului în cantitate mai mare.
Acest efect al pilulei a fost identificat și în studiile anterioare, dar cercetările pe această temă se află încă în fază incipientă.
Pilulele anticoncepționale sunt unele dintre cele mai studiate medicamente, și totuși știm surprinzător de puțin despre efectele lor asupra emoțiilor și comportamentelor unei femei. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cercetărilor s-au concentrat până în prezent asupra efectelor fizice. Acestea sunt, fără îndoială, importante, dar este, de asemenea, adevărat că cel mai comun motiv pentru care femeile nu mai iau pilule sau le schimbă este din cauza efectelor secundare asupra sănătății mentale. Iar studiul lui Lischke se numără printre primele care analizează consecințele pentru recunoașterii și controlului emoțiilor.
Citirea expresiilor faciale este importantă în relațiile interumane și unul din singurele indicii pe care le avem despre emoțiile și intențiile celorlalți. Dar cercetătorii se întreabă: oare aceste efecte sunt atât de puternice la unele femei încât să se afecteze grav viața socială?
”Știm că femeile care suferă de tulburări psihice, cum ar fi tulburarea de personalitate borderline sau depresie prezintă probleme serioase în recunoașterea emoțiilor care reflectă dificultățile lor interpersonale. Iar deficiențele pe care aceste femei le manifestă sunt mult mai pronunțate decât deficiențele observate la femeile care utilizează contraceptive orale”, a declarat autorul studiului publicat în revista Frontiers in Neuroscience.