Până acum, singurele probleme luate în considerație atunci când se vorbea despre fertilizarea in vitro se materializau în riscul apariției unor complicații, în malformații congenitale sau chiar în probleme de infertilitate ale copiilor născuți cu ajutorul acestei metode. Un studiu recent indică, însă, o asociere destul de importantă între fertilizarea in vitro și predispoziția de a face cancer a copiilor procreați prin această tehnică.
Problemele și riscul apariției cancerului nu au legătură cu procedura de fertilizare în sine, ci sunt, mai degrabă, rezultatul infertilității însăși sau al complicațiilor care apar în timpul sau în perioada apropiată nașterii. Printre acestea cele mai importante ar fi nașterea prematură și greutatea scăzută la naștere, efecte cunoascute ale fertilității in vitro.
Un grup de cercetători suedezi a efectuat un studiu pe 26.000 de copii născuți după fertilizarea in vitro care s-a întins pe mai mulți ani. Rezultatele au arătat că 53 dintre aceștia au făcut cancer de la cele mai mici vârste și până la 19 ani, în timp ce numărul copiilor concepuți pe cale naturală este de 38. Asta înseamnă un procent cu 42% mai mare de îmbolnăvire în cazul copiilor născuți după fertilizări in vitro.
Printre formele de cancer dezvoltate de respectivii copii se numără leucemia, cancer la ochi și sistemul nervos și altele. Au existat și cazuri de copii născuți cu sindromul Down. Mai grav este că șansele de a fi diagnosticați cu cancer sunt cu 87% mai mari la copii de până în trei ani născuți după FIV. Medicii au spus, însă, că cercetările continuă și că legătura dintre fertilizarea in vitro și apariția cancerului nu este stabilită și confirmată în procent de 100%.