În urmă cu două zile, reprezentanții OMS au anunțat că pacienții care sunt infectați cu coronavirus, dar care nu au simptome, nu reprezintă surse de transmitere ale virusului.
„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul”, a afirmat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă. La o zi distanță, aceeași doctoriță, Maria van Kerkhove, șefa OMS pentru bolile infecțioase, s-a răzgândit și a declarat că a fost vorba despre o neînțelegere.
Totuși, declarația sa a stârnit reacții de dezaprobare în rândul medicilor și al specialiștilor în sănătate. Unul dintre aceștia este șeful DSU, Raed Arafat. „OMS a rectificat declaraţia unui reprezentant de-al său potrivit căreia pacienţii asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul. Doctorul care a făcut declaraţia a dezvăluit că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o neînţelegere.
Asta nu arată neapărat că este o problemă la OMS, aici e un expert al OMS care a vorbit , asta arată cât de la început este situaţia, că nu sunt studii clare. Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Dacă vine cineva de la OMS și ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic și apoi, chiar dacă ești pozitiv, nu mai transmiți și poți să pleci în comunitate.
Dar noi trebuia să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Așa s-a transmis în comunitate. Urci în autobuz, nu ești simptomatic sau ești foarte ușor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.
3 comentarii