Franța trebuie să se pregătească pentru o epidemie de coronavirus, a declarat președintele Emmanuel Macron, însă Italia, cea mai afectată țară din Europa, până în acest moment, a avertizat că știrile false au declanșat o „infodemie” – epidemia de fake news.
În urma unei vizite surpriză la spitalul La Pitié-Salpêtrière din Paris, unde a murit un pacient cu coronavirus, liderul de la Elysee a declarat că „Franța se confruntăm cu o criză, o epidemie, asta ne așteaptă. Ştim că suntem de abia la început, vom încerca împreună cu întreg personalul medical să luăm deciziile corecte”. Macron urmează să discute despre criza COVID-19 cu premierul italian Giuseppe Conte la Napoli. În Italia, 528 de persoane sunt infectate și 14 au murit, spun oficialii, pe fondul eforturilor globale de a opri răspândirea virusului.
Șeful diplomației italiene, Luigi Di Maio, a declarat că „fenomenul știrilor false a afectat puternic economia Italiei și reputația sa”. Italia a înregistrat o creștere cu 25% a cazurilor de coronavirus în 24 de ore, iar numărul infecțiile rămâne ridicat pe focare în două regiuni de nord – Lombardia și Veneto. Însă câteva cazuri au apărut acum și în sudul Italiei.
Germania se confruntă, de asemenea, cu o epidemie, a declarat ministrul Sănătății, Jens Spahn. El a cerut Ministerelor Sănătăţii din landuri precum şi spitalelor şi patronatelor să-şi revizuiască planurile privind epidemia provocată de noul coronavirus.
Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că virusul s-a răspândit mai rapid în afara Chinei, țara unde își are originea. La nivel global, peste 80.000 de persoane din peste 40 de țări au fost infectate cu noul coronavirus apărut în decembrie. Marea majoritate e în China. Covid-19, boala respiratorie cauzată de virus, a ucis până acum peste 2.700 de oameni.