Provenit din francezul „corps“ (corp), corsetul a cunoscut perioada sa de glorie intre 1830 si 1920.
Aparut cu mult inainte de secolul al XIX-lea, el este folosit azi ca accesoriu de moda, in scop medical sau in cercurile goth, emo sau fetish BDSM. Andy Warhol a purtat corset medical de cand a fost impuscat, in 1968, pana la sfarsitul vietii. Corsetul a fost creat ca sa constranga corpul sa capete tinuta ideala si are un sistem de prindere dublu, in fata cu nasturi si in spate cu siret reglabil.
De aceea marimea lui nu indica neaparat dimensiunile taliei. De obicei, talia ideala era de 40-45 centimetri, dar media era mai mare. Existau si excepții: corsetul printesei Sissi avea 33 de centimetri, iar recordul absolut ii apartine lui Ethel Granger, 32,5 cm.
Modificarile aduse de corset
Corsetul aducea modificari corpului, mai ales curbarea coastelor, ceea ce permitea alungirea si micsorarea taliei. Femeile aveau accese de lesin din cauza corsetului prea strans, iar avorturile spontane erau si ele frecvente din aceeasi cauza.
Corsetul astazi
Decaderea corsetului a coincis cu cresterea rolului femeii in societate – evident, femeile au castigat in mobilitate fara el. Astazi, corsetul-accesoriu de moda este utilizat pentru comoditate. Multe femei cu bustul greu prefera corsetul sutienului, iar ceea ce era corsetul in secolul al XIX-lea este astazi „wonder-bra”, sutienul care creste aparent volumul sanilor.