Mulți români nu intenționează să fie vaccinați de teamă că vaccinul, efectuat rapid, nu este sigur și ar putea provoca mai multe efecte secundare. Această neîncredere în vaccin va împiedica țara să obțină imunitate colectivă?
Autoritățile române au precizat clar că vaccinul antiCovid-19 nu este obligatoriu. Campania națională de vaccinare se află deja în etapa a doua de imunizare. Deși acest vaccin mult așteptat este în prezent singura modalitate de a pune capăt pandemiei de coronavirus, mulți români sunt reticenți.
Doar 3 din 10 români ar fi de acord să fie vaccinați împotriva Covid-19, potrivit unui sondaj
Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei. 63% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc sau foarte puțin îngrijorați. Este posibil să se obțină imunitate colectivă în ciuda acestui fapt?
Covid-19: 70% dintre oameni trebuie vaccinați pentru a obține imunitatea colectivă
„Nivelul necesar pentru a trece sau a rămâne sub pragul de imunitate colectivă depinde de numărul de reproducere de bază al bolii (R0), adică de numărul mediu de indivizi imunologici pe care un subiect îi va infecta după contact”, explică Institutul Pasteur pe site-ul său. Conform explicațiilor sale, cu cât R0 este mai mare, cu atât trebuie să fie mai mare proporția de români imunizați. „Calculul pentru obținerea acestui procent permite obținerea următoarelor rezultate: 50% pentru gripă, 70% pentru Covid-19, 90-95% pentru rujeolă”, indică institutul.
Rezultatele unui studiu, care a apărut în Jurnalul American de Medicină Preventivă pe 15 iulie, a relevat că eficacitatea vaccinului ar trebui să fie de cel puțin 60% atunci când acoperirea este de 100%. Acest prag al eficacității vaccinului crește la 70% atunci când acoperirea scade la 75% și la 80% când acoperirea scade la 60%, iar rata de reproducere este de 2,5.
Un alt studiu arată că „imunitatea de grup ar putea fi realizată prin protejarea a 43-49% din populație” cu un vaccin „sterilizant”, și anume un vaccin care întrerupe transmiterea virusului.