Ar putea un alt virus, precum cel care provoacă răceala comună, să ne ajute să luptăm împotriva Sars-CoV-2? Mai multe studii au explorat deja această ipoteză: unele lucrări arată că o infecție anterioară cu un rinovirus ar putea bloca replicarea Sars-CoV-2.
Ne poate o răceală proteja de Covid-19? Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Glasgow (Scoția) și publicat în Journal of Infectious Diseases a sugerat deja că rinovirusurile responsabile de răceală ar putea bloca replicarea Sars-CoV-2. O nouă lucrare, de data aceasta a cercetătorilor de la Imperial College London, indică și ele același lucru.
Varianta Omicron: răceala te protejează de virus?
Acest studiu recent, publicat în revista științifică Nature Communications, confirmă prima cercetare, dezvăluind că o răceală ar putea juca un rol protector împotriva Covid-19, și în special împotriva variantei Omicron care circulă foarte activ în acest moment. Căutând să înțelegem de ce expunerea la Covid-19 nu a dus neapărat la contaminare, doctorul Rhia Kundu și echipa sa au ajuns la această concluzie.
Comparând datele colectate de la 52 de persoane care au fost expuse semnificativ la virus (adică au trăit sub același acoperiș cu o persoană care a fost testată pozitiv pentru virus), aceștia au putut observa că șansele de a contracta virusul au fost mai scăzute la persoanele care au răcit anterior, ale căror urme erau încă vizibile în anumite celule ale corpului.
Într-un interviu acordat canalului de televiziune britanic Sky News, Dr Kundu Rhia, autorul principal al studiului, a explicat că, „Deși aceasta este o constatare importantă, deoarece nu este o formă de protecție și insist asupra faptului că nimeni nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe această descoperire”.
Specialistul amintește că, în prezent, cel mai bun mod de a te proteja de Covid-19, și în special de varianta Omicron, a cărei putere de contaminare este mai mare decât varianta Delta, este „să fii vaccinat complet, inclusiv cu doza booster”.
Rinovirusurile blochează replicarea Sars-CoV-2
Anterior, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow (Scoția) au fost cei care au prezentat ipoteza conform căreia rinovirusurile ar putea bloca replicarea Sars-CoV-2. După ce au infectat celulele respiratorii umane cu Sars-CoV-2 în laborator, acestea au recreat astfel mediul celular în care apar în mod normal infecțiile. Ei au studiat apoi replicarea Sars-CoV-2 în aceste celule, atât în prezența, cât și în absența rinovirusului.
„Cercetarea noastră arată că rinovirusul uman declanșează un răspuns imun înnăscut în celulele epiteliale respiratorii umane, care blochează replicarea Sars-CoV-2. Aceasta înseamnă că răspunsul imunitar provocat de infecțiile ușoare cu virusul răcelii ar putea oferi un anumit nivel de protecție tranzitorie împotriva Sars-CoV-2, blocând potențial transmiterea acestuia și reducând severitatea Covid-19”, a explicat apoi Pablo Murcia, coautor al studiului.