Un studiu recent sugerează că persoanele care au trecut prin Covid-19 pot avea cheaguri anormale în sânge. Prezența unor niveluri ridicate de diverse molecule inflamatorii ar putea explica persistența simptomelor sau a ceea ce specialiștii numesc Covid lung.
Această formă a bolii provoacă simptome persistente (oboseală, dureri articulare, dureri toracice, dificultăți de respirație, deteriorarea stării cognitive etc.) săptămâni sau chiar luni după infecție. Potrivit unui studiu publicat în mai 2021, mai mult de jumătate dintre pacienții spitalizați prezintă încă simptome la șase luni după infecție.
Cercetătorii de la Universitatea Stellenbosch (Africa de Sud) au descoperit prezența cheagurilor anormale în sângele pacienților afectați de această formă de Covid. Echipa a prelevat probe de sânge de la pacienți ale căror simptome au persistat până la șase luni (sau mai mult) după o infecție acută. Și au descoperit prezența unor depozite anormal de mari.
„Am descoperit niveluri ridicate de diverse molecule inflamatorii prinse în micro-cheaguri prezente în sângele persoanelor cu Covid lung. Unele dintre moleculele prinse conțin proteine de coagulare precum fibrinogenul, precum și alfa (2) -antiplasmină”, explică unul dintre autorii studiului.
Potrivit cercetătorilor, aceste cheaguri de sânge ar putea bloca microcapilarele și inhiba schimbul de oxigen. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această ipoteză și a testa contribuția terapiei anticoagulante.