Tabu
HEALTHSlider

Covid-19: trucul simplu al unui medic pentru a evita contaminarea alimentelor

Pandemia de Covid-19 continuă să se răspândească la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății consideră că există un risc redus ca virusul să fie transmis prin alimente, dar un medic francez a dezvăluit o metodă simplă de prevenire a transmiterii. Prin tehnica TELL.

Nu mai este un secret: coronavirusul se transmite în principal prin picături de salivă atunci când tușim, strănutăm și chiar vorbim. Contaminarea poate apărea și prin suprafețe infectate: studiile au arătat că virusul Sars-Cov-2 supraviețuiește până la 24 de ore pe carton sau chiar până la 72 de ore pe plastic.

Dar asta nu este tot: în luna august, în China au fost descoperite urme de coronavirus pe aripile de pui înghețate importate din Brazilia și pe pachetele de creveți din Ecuador. O descoperire care a determinat reluarea dezbaterii privind contaminarea prin alimente, dar în fața căreia Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus:

„Nu credem că virusul poate fi transmis prin alimente … Dacă am înțeles corect, China verifică dacă există virusul pe ambalaje, a testat sute de mii de ambalaje și a găsit foarte puține cazuri”, a explicat Maria Van Kerkhove, responsabilă cu programul de urgențe pentru sănătate la Organizația Mondială a Sănătății.

Covid-19 și alimente: „metoda Tell” limitează riscurile

În luna martie, Agenția pentru medicamente (ANSES) a subliniat că o potențială transmitere a virusului de către „un aliment implică în mod necesar contaminarea acestui aliment de către un pacient sau o persoană infectată, în timpul manipulării sau preparării acestuia”.

Pentru a limita riscurile, doctorul William Berrebi, doctor în medicină, fost stagiar la spitalele din Paris, oferă o tehnică simplă și eficientă, pe care a denumit-o „metoda TELL”. Are loc în patru etape:

  • T: Nu „gustați” fructe și legume. Atingeți doar ce cumpărați!
  • E: Curățați fructele și legumele care sunt consumate crude sau lăsați-le să se odihnească câteva zile.
  • L: Spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau o soluție hidroalcoolică înainte de a merge la cumpărături, după cumpărături, dar și înainte și în timpul pregătirii mesei.
  • L: Permiteți alimentelor care nu pot fi spălate (și care nu necesită refrigerare) să stea la temperatura camerei timp de 24 sau 48 de ore.

Covid-19: alte sfaturi pentru a evita contaminarea alimentelor

Pentru a evita contaminarea potențială din alimente, se recomandă, de asemenea:

  • îndepărtați toate ambalajele inutile înainte de a le arunca;
  • dezinfectați ambalajele care nu pot fi îndepărtate, cum ar fi vasele cu iaurt, de exemplu;
  • clătiți orice alimente care pot fi spălate, cum ar fi fructele și legumele;
  • coaceți alimente care pot fi precum pâinea, deoarece un „tratament termic la 63°C timp de 4 minute permite distrugerea intrușilor.

ARTICOLE SIMILARE

De ce Dan Negru refuză să apară în emisiuni și podcasturi

Andreea Damian

De ce zgomotul de la birou îi deranjează pe unii oameni mai mult decât pe alții

realitatea

Cum ne poate îmbolnăvi consumul de pește. În ce condiții devine periculos

Andreea Damian

Cătălina Ponor s-a căsătorit cu Bogdan Jianu! Rochia uluitoare purtată de fosta gimnastă în ziua nunții

Andreea Damian

A apărut primul card bancar din lume care miaună atunci când plătești

realitatea

Ce culori folosim in machiaj in sezonul toamna/iarna

realitatea

Scrie un comentariu