Filmul House of Gucci, de Ridley Scott, revine asupra asasinării, în 1995, a lui Maurizio Gucci, moștenitorul celebrei case Gucci. Oportunitatea supremă de a discuta despre crimele care au marcat istoria modei.
Gucci. Aceste cinci litere desemnează o casă de lux italiană veche și emblematică, dar și o anumită idee de stil, putere, familie, bogăție și tragedie. Aceste idei le preia Ridley Scott în filmul său, House of Gucci, care va avea premiera pe 24 noiembrie. Istoria familiei italiene se schimbă pe 27 martie 1995. În acea zi, Maurizio Gucci, moștenitorul celebrei case de modă italiene marcată cu dublu G, este împușcat de trei gloanțe de revolver. O crimă orchestrată de Patrizia Reggiani, fosta sa soție, răpusă de gelozie încă de la despărțirea lor.
La douăzeci și șase de ani de la tragedie, cazul continuă să fascineze publicul larg. În martie anul trecut, publicarea unor fotografii cu Lady Gaga și Adam Driver a declanșat un val de comentarii. De ce un asemenea interes? Partea de mister accentuează fascinația. Spre deosebire de lumea cinematografiei și de actori, se cunosc foarte puține lucruri despre viața intimă a couturierilor.
Scandal sexual cu „țarul modei”
Cu tupeul său, costumele sale excentrice și micuța sa cățelușă din rasa Yorkie în brațe, stilistul german Rudolph Moshammer s-a remarcat prin personalitatea sa capricioasă și prin moda sa extravagantă, neinspirată, dar furios de kitsch. Acest socialit extraordinar, foarte popular în Germania și care îi îmbrăca uneori pe actorul Arnold Schwarzenegger, pe tenorul José Carreras sau pe magicienii din Las Vegas, Siegfried și Roy, visa uneori să fie Ludovic al II-lea al Bavariei. Moartea lui a fost tragică.
Pe 13 ianuarie 2005, „Țarul Modei”, așa cum îi plăcea să fie numit, a fost găsit mort în luxoasa sa casă din Grünwald, o suburbie șic a Munchenului. În fața Carnavalului de la Veneția, boutique-ul din München al designerului în vârstă de 64 de ani, strângea flori, lumânări și mesaje de condoleanțe. Două zile mai târziu, poliția anunță arestarea criminalului. Acesta este Herisch Ali Abdullah, un solicitant de azil irakian în vârstă de 26 de ani, care locuia în Germania din 2001 și lucra în industria de catering. În seara tragediei, martorii îl văzuseră pe stilist în compania unui tânăr, cu chipul ascuns de o șapcă.
Suspectul a fost identificat grație urmelor ADN găsite la locul crimei, care erau deja consemnate în dosarul național ADN al poliției germane. Bărbatul mărturisește imediat: și-a sugrumat victima cu un cablu telefonic în urma unui schimb de replici. Moshammer, care îl pusese să se îmbarce pe Rolls-Royce-ul său negru la gara centrală din München pentru a-l duce acasă, ar fi refuzat să-i plătească cei 2.000 de euro în schimbul unei partide de amor. Criminalul a fost condamnat la închisoare pe viață. Cățelușa Daisy a fost luată de șoferul lui Moshammer.
Crimă sângeroasă la Gucci
O avere imensă construită și risipită de-a lungul a trei generații, intrigi și trădări de familie, o casă de modă mitică, o viață de lux între Milano, Saint-Moritz, New York sau Acapulco și o dramă sângeroasă demnă de un serial: istoria familiei Gucci reunește toate ingredientele pentru o producție fascinantă. În martie 1995, Maurizio Gucci nu mai deținea casa de lux care îi poartă numele. Extrem de bogat, este pe cale să-și refacă viața alături de o tânără decoratoare, Paola Franchi, după ce a divorțat de prima sa soție, Patrizia Reggiani, cu care fusese căsătorit timp de doisprezece ani. Dar această a doua nuntă nu va avea loc niciodată…
În dimineața zilei de 27 martie, omul de afaceri este împușcat pe veranda biroului său din Milano de un bărbat care dispare. Au fost trase trei gloanțe, două blocate în spate, al treilea, fatal, l-a lovit în tâmplă. Portarul, martor al tragediei și rănit la braț, se grăbește să-l ajute pe Maurizio, de 46 de ani, în timp zăcea pe trotuar. În ciuda numeroșilor dușmani ai clanului Gucci – inclusiv mafia gaming-ului care dorea pielea lui Maurizio pentru proiectul său cu cazinouri din Crans-sur-Sierre, Elveția – ancheta se îndreaptă către fosta soție, însetată de răzbunare, încă de la despărțirea lor.
După doi ani de anchetă, poliția milaneză îi arestează pe suspecți: Pina Auriemma, Ivano Savioni, Benedetto Ceraulo și Orazio Cicala. Primii doi ar fi intermediarii dintre Patrizia Reggiani și duo-ul format din Ceraulo, criminalul, și Cicala, șoferul mașinii cu care a scăpat. Presați, suspecții Auriemma și Savioni confirmaseră, în timpul unui interogatoriu, că moștenitoarea a plătit suma de 600 de milioane de lire (aproximativ 300.000 de euro) pentru asasinarea lui Maurizio Gucci. În timpul procesului, mulți martori spun că Patrizia Reggiani se temea că Maurizio își va dezmoșteni cele două fiice și se va căsători cu Paola Franchi. Aceasta este condamnată, într-un final, la 26 de ani de închisoare.
După optsprezece ani petrecuți în spatele gratiilor, ea a mers imediat la cumpărături prin Monte Napoleone, echivalentul Avenue Montaigne, din Milano, spre bucuria paparazzilor. I se spune de atunci „văduva neagră”.
Gianni Versace, victima unui ucigaș în serie
Ca în fiecare dimineață, pe 15 iulie 1997, Gianni Versace, director artistic al casei sale de modă italiene pe care a fondat-o în 1978, ia micul dejun pe terasa News Café. Apoi, se întoarce în vila sa somptuoasă, Casa Casuarina, din Miami Beach. Este ora 8:40, Giani în vârstă de 50 de ani este pe cale să urce treptele casei sale, când în spate apare un străin, cu șapcă neagră pe cap, un rucsac pe umărul drept și o armă în mână. Alertat de un zgomot, Gianni Versace se întoarce, își înfruntă atacatorul. Ucigașul trage două gloanțe de la mică distanță înainte de a fugi, unul lovind obrazul stâng, celălalt gâtul. Versace se prăbușește într-o baltă de sânge. El abia respiră. Serviciile de urgență îl transportă câteva minute mai târziu la unitatea de traumatologie de la Jackson Memorial Hospital. Nimic nu-l va salva.
În câteva minute, știrea face înconjurul lumii: couturierul calabrian, adorat de vedetele din întreaga lume și aclamat de lumea modei, tocmai a fost asasinat. Ancheta merge repede, foarte repede. Criminalul a lăsat urme de pași, care se dovedesc a fi cele ale unui anume Andrew Cunanan. Cu o săptămână mai devreme, suspectul apărea pe lista FBI „zece cei mai căutați criminali”. Chiar a doua zi, trimisul special al Biroului Federal, Paul Philip, a emis o alertă: „Este înarmat și foarte periculos. Frecventează în special locurile de întâlnire ale homosexualilor, dar, odată cu el, toată lumea este amenințată”. Pentru că suspectul, un bărbat alb de 27 de ani, care se prostitua, după spusele mamei sale, a ucis deja patru bărbați în două luni. Nu mai puțin de 400 de agenți federali sunt pe urmele ucigașului.
După opt zile de fugă, Cunanan este găsit mort în dormitorul unui motel, la doar câteva străzi de vila lui Versace. S-a sinucis împușcându-se în gât cu același pistol pe care l-a folosit pentru a-l ucide pe creatorul de modă. Ucigașul în serie era dependent de cocaină, paranoic, mitoman, și era obsedat de bani și celebrități.