Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

Criza climatică dăunează grav sănătății umane, inclusiv prin răspândirea bolilor infecțioase

Academiile internaționale spun în cel mai recent raport că efectele crizei climatice includ răspândirea bolilor infecțioase și o sănătate mintală tot mai precară.

Raportul anticipează răspândirea bolilor infecțioase în Europa, pe măsură ce temperaturile cresc și se mărește numărul și speciile de țânțari care transmit febra dengue. Raportul a fost întocmit de experți din 27 de academii naționale de științe și a evidențiat daunele pe scară largă pe care încălzirea globală le provoacă deja sănătății populației și impactul din ce în ce mai grav la care ne putem aștepta în viitor. Căldura din ce în ce mai mare și inundațiile vor face tot mai multe victime, pe măsură ce creșterea excesivă a temperaturii, dar și alte efecte indirecte grave, de la răspândirea bolilor transmise prin țânțari la agravarea sănătății mintale vor avea aportul lor asupra stării generale de sănătate a oamenilor.

“Există impact deja de acum acum, schimbările climatice trebuie să fie clasificate drept una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății”, a declarat prof. Sir Andrew Haines, copreședintele raportului pentru Academiile Europene (Easac).

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat în noiembrie că schimbările climaticei duc deja spre o criză a sănătății. “Nu putem întârzia acțiunile privind schimbările climatice”, a spus el. “Nu mai putem dormi în picioare, vorbim despre o urgență”. Noul raport Easeac, Imperativul acțiunii climatice pentru protejarea sănătății umane în Europa, a evaluat dovezile științifice ale efectelor încălzirii globale asupra sănătății. Vremea extremă, cum ar fi căldura excesivă, inundațiile și secetele, au efecte directe pe termen scurt, dar afectează oamenii pe termen lung. “Efectele asupra sănătății mintale includ tulburarea de stres post-traumatic, anxietatea, abuzul de substanțe și depresia”, se arată în raport.

Oamenii de știință sunt, de asemenea, îngrijorați de efectele meteorologice extreme asupra producției de alimente, studiile arătând o reducere cu 5-25% a randamentelor culturilor de bază în regiunea mediteraneeană pentru deceniile următoare. Raportul anticipează răspândirea bolilor infecțioase în Europa, pe măsură ce temperaturile cresc și crește gama de țânțari care transmit febra dengue și numărul căpușelor care provoacă boala Lyme. Numărul intoxicațiilor alimentare ar putea crește, de asemenea, bacteriile salmonella se știe că au prosperat în medii mai calde, se arată în raport. Unele cercetări sugerează chiar și rezistența la antibiotice sau creșterile de cazuri E. coli în condiții de căldură extremă.

Emisiile globale de carbon continuă să crească iar oamenii de știință avertizează că sunt necesare reduceri rapide și profunde pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 ° C peste nivelul actual.

ARTICOLE SIMILARE

Nepovestitele iubiri ⎪ Tatiana Niculescu în dialog cu Cătălin Ștefănescu

Ciocîrlan

Lara Fabian și-a anulat din nou concertul de la București. Motivul e halucinant

Andreea Damian

Noua generație de artiști pop își explorează sexualitatea prin muzică

Andreea Damian

Meghan Markle, tribut pentru prințesa Diana. Cât au costat hainele şi accesoriile de la interviul cu Oprah

Andreea Damian

Arta pentru #colectiv

Ciocîrlan

De ce unii elevi au rezultate slabe la invatatura?

realitatea

Scrie un comentariu