Tabu
CULTURESlider

Criza naturii: „Apocalipsa insectelor”, mai complicată decât se credea

Sănătatea globală a populațiilor de insecte este mult mai complicată decât se credea înainte, sugerează noi date. Cercetările anterioare indicau o scădere alarmantă a numărului de insecte în toată lumea, cu pierderi de până la 25% pe deceniu. Însă un nou studiu, cel mai mare de până acum, arată că situația este mult mai complexă și variată.

Insectele care viețuiesc în mediile terestre sunt, categoric, în declin, în timp ce numărul insectelor mici care trăiesc în apă dulce crește. Rapoartele despre declinul rapid al insectelor la nivel mondial au provocat o mare îngrijorare oamenilor de știință.

Insectele sunt printre cele mai abundente și diverse specii de pe planetă și joacă roluri cheie, de la aerarea solului până la polenizarea și reciclarea substanțelor nutritive. Studiile de caz, cum ar fi cel din rezervațiile naturale din vestul Germaniei, au indicat o scădere dramatică de aproximativ 75% în ultimii 27 de ani. Au urmat multe alte studii cu rezultate similare. Însă majoritatea acestora erau relevante pentru o anumită regiune sau o anumită specie.

Acest nou studiu, cel mai mare cu privire la schimbarea insectelor până în prezent, își propune să ofere o înțelegere mai completă a ceea ce se întâmplă cu adevărat cu insectele din întreaga lume, pe baza datelor din 166 de sondaje pe termen lung pe 1.676 de regiuni.

Analiza indică faptul că insectele precum fluturii, furnicile și lăcustrele scad cu 0,92% pe an, adică 9% pe deceniu, un indicator mai mic față de cele prezentate în alte rapoarte. Chiar dacă avem un indicator mai bun, asta nu înseamnă că situația este mai bună. „Acest lucru este extrem de grav. Peste 30 de ani vom pierde un sfert din insecte”, a declarat autorul principal, Dr. Roel Van Klink, de la Centrul German de Cercetare Integrativă a Biodiversității. „Și pentru că este vorba despre o medie, asta înseamnă că există locuri în care situația este mult mai gravă decât atât.”

Mulți oameni intuiesc deja că numărul insectelor este în scădere – adesea, ghidați de așa-numitul „fenomen de parbriz”, unde poți observa mai puține insecte care se izbesc de mașini. Cercetătorii, iată, confirmă acest lucru. „Multe insecte pot zbura, iar acestea sunt lovite de parbrizele auto”, a spus prof. Jonathan Chase, un alt autor al Centrului German de Cercetare Integrativă a Biodiversității, potrivit BBC. „Analiza noastră arată că, într-adevăr, numărul insectelor zburătoare a scăzut.” „Cu toate acestea, majoritatea insectelor sunt mai puțin vizibile și nu trăiesc „la vedere”, ci  mai degrabă în sol, în frunzișul copacilor sau în apă.”

Totuși, în timp ce multe specii terestre sunt în scădere, noul studiu arată că numărul insectelor care trăiesc în apele dulci, cum ar fi chironomidele și rusaliile, crește cu 1,08% pe an. Această tendință pozitivă a fost observată, în special, în nordul Europei, în vestul Statelor Unite și, începând cu anii ‘90 – în Rusia.

ARTICOLE SIMILARE

Serena Williams, interzisă pe terenul de tenis

Andreea Damian

„Wonder Woman” Gal Gadot a anunțat că este însărcinată din nou

Andreea Damian

Adevărul despre problemele de sănătate ale Christinei Applegate

Andreea Damian

Billie Eilish devine cel mai tânăr artist care înregistrează tema unui film cu James Bond

Andreea Damian

Scarlett Johansson, cel mai bine plătită actriță de la Hollywood

Andreea Damian

Showcasing Romanian Avant-garde Art

1 comentariu

Scrie un comentariu