Marea problemă cu zahărul este că, atunci când a trecut în poziţia de aliment şi nu a rămas în poziţia lui de condiment, adică nu-l mai folosim ca pe mirodenii, doar presărat peste mâncare, ci apare în alimentaţia noastră în cantităţi de zeci de grame, prin exces, poate să aibă efecte negative asupra sănătăţii, este de părere dr. Mihaela Bilic.
Preferinţa pentru dulce fascinează papilele gustative ale multor persoane. Ne naştem cu o preferinţă pentru gustul dulce, pe care natura ne-o dă tocmai pentru a putea distinge între alimentele comestibile şi cele necomestibile. Automat, din instinct, ştim că tot ceea ce este dulce, este bun şi ce este amar nu este bun.
Și așa au apărut îndulcitorii. Din păcate, orice fel de glucide cu absorbţie rapidă poate fi dăunătoare pentru sănătate. Îndulcitorii artificiali și înlocuitorii naturali de zahăr se găsesc într-o varietate de produse alimentare, dar pe care știm să-l alegem când suntem la dietă, dar nu putem renunța la dulce?
Multe adepte ale unei alimentații sănătoase cad în capcana eritritolului, un îndulcitor artificial despre care se crede că este extraordinar deoarece oferă posibilitatea de a scădea consumul de zahăr și calorii.
Este eritritolul un substitut sigur și inteligent pentru zahăr? Dacă este fabricat din amidon de porumb modificat genetic, răspunsul este cu siguranță nu. Chiar și atunci când este fabricat din porumb de sursă sigură, pot exista opțiuni mai bune. Eritritolul este absorbit rapid în intestinul subțire, nu are absolut nicio funcție cunoscută în corpul uman și este eliminat prin urină sub formă neschimbată. Doar pentru că un îndulcitor nu are calorii și nu pare să afecteze nivelul de zahăr din sânge, nu înseamnă neapărat că este și bun pentru sănătatea ta.
Ce este Eritritolul?
Eritritolul este un alcool de zahăr natural care se regăsește și în fructe. La aspect și la gust seamănă cu zahărul, dar fără efectele secundare ale zahărului. Este complet fără calorii (0 kcal/100g), astfel devenind cel mai ideal îndulcitor pentru cei care fac diete și celor care vor să slăbească.
Se obține din fermentarea zahărului, asemănător cu fermentarea lactatelor, cu ajutorul unui microorganism nepatogen, pe nume Moniliella pollinis, materia fermentată se filtrează se cristalizează, prin care se obține o puritate de aproape 100%. Eritriolul este folosit din 1990 în Japonia la bomboane, ciocolată, umpluturi de iaurt, jeleuri de fructe, gemuri, băuturi, respectiv ca înlocuitor de zahăr.
Ce beneficii aduce eritritolul?
- nu produce carii dentare. În urma studiilor s-a constatat că protejează chiar mai bine dantura, decât xilitolul.
- se absoarbe în totalitate deja în intestinul subțire. În colon ajunge numai în cazul consumului exagerat (peste 80g) și din această cauză în comparație cu restul alcoolilor de zahăr nu are efect laxativ.
- are cel mai puternic efect de blocare a reproducerii ciupercilor, astfel poate fi consumat și de cei care fac dieta candida.