INGREDIENTE:
– semințele de la jumătate de rodie, cam 90 de grame
– 800 grame de năut uscat, curățat foarte bine
– 2 sau 3 bucăți de usturoi curățate și tocate
– sare
– 4 liguri de zeamă de lămâie
– 150 de grame pastă de susan (tahini) – se găsește în supermarketuri
– 2 linguri de ulei de măsline
– (alt) ulei de măsline
– lipii
PASUL 1. Năutul. Dacă nu ați mai făcut niciodată e bine să știți că se pregătește ca fasolea. Adică ar trebui să îl lăsați peste noapte în apă, să se umfle de capul lui, iar apoi să îl fierbeți vreo două ore. Adică până când puteți să îl zdrobiți ușor cu vârful degetelor.
PASUL 2. Scoateți semințele din rodie, curățați-le bine de tot și puneți-le într-un bol. În cazul în care rezultă puțin suc din această operațiune, e bun și el. Puteți pune, opțional, câteva linguri de suc de rodii din comerț.
PASUL 3. Puneți năutul fiert într-un blender sau robot de bucătărie împreună cu usturoiul și puțină sare și amestecați bine, adăugând puțin câte puțin 100 de mililitri de apă până când amestecul capătă un aspect de piure gros.
PASUL 4. Adăugați, în blender, zeama de lămâie și pasta de susan și amestecați până când mixul devine omogen. Adăugați apoi 4 linguri de ulei de măsline și sucul de rodii dacă există. Amestecați în continuare.
PASUL 5. Hummusul e cam gata. Atunci când îl consumați puneți-l pe farfurie (cam cum se vede in poză, adică să nu aibe un aspect neted), iar peste el puneți ulei de măsline din belșug și semințele de rodie.
PASUL 6. Poftă TABUnă!