Este timpul să ne trezim! Cererea noastră pentru încălțăminte, curele și genți din piele este vinovată pentru distrugerea pădurilor tropicale din Amazonia.
Nivelul de distrugere este aproape imposibil de înțeles. Aproximativ 75.000 de incendii au fost înregistrate de oamenii de știință brazilieni încă din luna ianuarie – de unde și titlurile „apocaliptice” din presa internațională. În fiecare minut ard părți din pădure de mărimea unui teren de fotbal și jumătate.
Pădurea tropicală nu aparține băștinașilor, aparține întregii planete, așadar ar trebui să ne preocupe soarta ei. Să porți un tricou cu mesaje de genul „salvați pădurea tropicală” nu va opri incendiile! De fapt, acesta este ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem, deoarece arderea Amazoniei este de mult timp și o criză a modei, fiind în strânsă legătură cu pielea din care sunt confecționați pantofii și geanta de pe umăr.
La începutul săptămânei trecute, industria modei a făcut un prim pas în acest sens. LVMH, cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume, a donat 10 milioane de euro pentru salvarea Amazoniei, adăugându-se sumei de 20 de dolari promisă de liderii G7. „Protejarea mediului nu înseamnă doar cuvinte și discursuri sau semnarea declarațiilor de principiu”, au declarații șefii LVMH. De fapt, industria de fashion ar fi trebuit să facă ceva mult mai devreme în această privință – în schimb de ani buni, a condus tacit la distrugerea pădurilor tropicale.
În 2009, Greenpeace a publicat un raport care ar fi trebuit să schimbe totul. Raportul a concluzionat că cererea pentru piele alimenta distrugerea Amazoniei. Cercetătorii au descoperit cum crescătorii de bovine curățau pădurea ilegal în ciuda legilor care o protejează. La fiecare 18 secunde, cădea un hectar de pădure. Companiile braziliene care exportă carne de vită au furnizat piele către branduri și retaileri de modă din toată lume sub prețul pieței. Mai mult, acțiunea a fost susținută de băncile finanțate de stat. De fapt, în timp ce fostul președinte Lula ținea discursuri despre salvarea „plămânilor Pământului” (Amazonia depozitează 80-120 miliarde de tone de carbon), statul sponsoriza distrugerea lor.
Fermierii și stăpânii de turme de animale ar trebui convinși să înceteze să dea foc pădurii pentru a produce piele pentru o industrie de modă preocupată și angajată să vândă articole din piele care au fost certificate ca fiind obținut cu defrișări zero.
Producția globală de încălțăminte a fost de până la 23,5 miliarde de perechi până în 2018, reprezentând 55% din totalul producției de piele. Aproape nimeni nu se întreabă de unde provin vacile, nu interesează pe nimeni să solicitați piele certificată obținută cu defrișare zero. Dar marile branduri de modă susțin că pielea pe care o folosesc este din Europa.