Combaterea noului coronavirus a fost o luptă împotriva necunoscutului pentru medici. Cum atacă organismul uman? Care sunt simptomele? Cum îl tratezi pe bolnavul care are coronavirus? Medici de la Spitalul Jinyintan, din Wuhan, încep să ofere răspunsuri.
O analiză detaliată a primilor 99 de pacienți tratați acolo a fost publicată în revista medicală Lancet, scrie BBC.
Primii afectați sunt plămânii
Toți cei 99 de pacienți duși la spital aveau pneumonie, plămânii lor fiind inflamați, iar micile alveole pulmonare unde oxigenul se mișcă spre sânge erau pline cu apă. Medicii au descoperit și alte simptome. Astfel, 82 pacienți aveau febră, 81 dintre pacienți tușeau. 31 dintre pacienți aveau dificultăți de respirație, 11 pacienți prezentau dureri musculare, 9 dintre pacienți erau confuzi, 8 aveau dureri de cap, iar 5 dintre pacienți aveau dureri în gât.
Primele decese
Primii doi pacienți care au murit erau aparent sănătoși, deși erau fumători de lungă durată și asta le-ar fi slăbit plămânii. Primul, un bărbat de 61 de ani, avea o pneumonie severă când a ajuns la spital. Bărbatul avea dificultăți acute de respirație, ceea ce însemna că plămânii săi nu puteau pompa suficient oxigen către organele sale pentru a îl ține în viață. Chiar dacă a fost pus pe aparate de ventilație mecanică, plămânii săi au cedat și inima i s-a oprit. Bărbatul a decedat la 11 zile de la internare.
Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, prezenta la rândul său dificultăți acute de respirație. I-a fost atașat un plămân artificial, însă nu a fost suficient. A murit de pneumonie serveră și șoc septic atunci când presiunea sa arterială a scăzut dramatic.
Care sunt categoriile de risc
Se crede că animalele vii vândute la piața de pește și fructe de mare din Huanan ar fi sursa infecției cu noul coronavirus numit 2019 – nCoV. Din cei 99 de pacienți, 49 au avut contact direct cu piața. Astfel, 47 dintre ei lucrau acolo, ca manageri sau vânzători, iar doi erau cumpărători.
Majoritatea celor 99 de pacienți erau bărbați de vârstă mijlocie, între 56 și 67 de ani. Cu toate acestea, cele mai recente date indică o răspândire mai egală între sexe. Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China au spus că în medie, 1,2 dintre cei infectați erau bărbați, la fiecare 1,0 femei.
Sunt două explicații pentru această diferență: Medicii spun că bărbații sunt fie mai predispuși la îmbolnăvire și să necesite tratament în spital sau, din motive sociale și culturale, să fi fost mai expuși virusului atunci când a izbucnit.
Cum ne putem proteja de infecţia cu coronavirusuri
Medicul Adina Alberts ne spune ce putem face zilnic pentru a ne proteja de această infecţie. Singura măsură de protecție utilă este masca medical care să acopere și nasul și gura.
Evitarea zonelor aglomerate, a spațiilor mai strâmte cu mai multe persoane sau a persoanelor care prezintă deja simptome gripale reprezintă manevre de protecție personală la îndemâna oricui. E vital să ne spălăm pe mâini cât mai des, cu apă și săpun. De asemenea, dezinfecția căilor aeriene superioare, în special a nasului, are beneficii majore.
6 comentarii