Tabu
LIFESTYLEPsihologieSlider

Cum afectează măștile de față comunicarea noastră

Cei mai mulți dintre noi purtăm măști de față pentru a ne proteja împotriva noului coronavirus. Cum schimbă asta interacțiunile cu ceilalți? Comunicarea este inevitabilă. Ea nu se face doar prin cuvinte, ci și prin mimică. Dar cum putem face asta când jumătate de față ne este acoperită de o mască? Școala de la Palo Alto susține că putem comunica și prin intermediul tăcerii. Dar e tăcerea o soluție?

Mimica vine din zona extraverbalului şi este considerată, alături de gesturi, nu numai cel mai vechi şi mai răspândit mijloc de comunicare, dar, cunoscută şi interpretată corect, poate deveni real instrument de diminuare a frustrării comunicaţionale, care, în societatea globală, capătă accente tot mai dramatice. Mijloc de comunicare nonverbală, mimica reprezintă obiectul de studiu propriu-zis al lucrării de faţă, considerată în relaţie cu contactul vizual şi cu mijloacele paralingvistice, fără de care, comunicaţional, nu-şi poate realiza funcţiile.

În prezent, purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în multe state, ca metodă simplă de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Înainte de asta, în Asia, spre exemplu, masca de față era un mod de a ne proteja de poluare. Iar în țările arabe, milioane de femei poartă văluri pe față față în fiecare zi, și aparent nu au probleme de comunicare. Evident, o mască de față diferă semnificativ de un niqab sau burka. O mască de față este purtată din motive medicale; niqab sau burka, din motive culturale sau religioase. Cele două au semnificații foarte diferite pentru purtător.

Ce putem învăța de la femeile acestea pentru a putea comunica eficient cu masca pe față? Măștile împiedică într-adevăr interacțiunile noastre cu ceilalți? În general, oamenii tind să proceseze fețele în ansamblu, mai degrabă decât să se concentreze pe trăsăturile individuale, spune psihologul Rebecca Brewer, care studiază rolul expresiilor faciale în felul în care comunicăm emoția la Royal Holloway University din Londra. „Când nu putem vedea întreaga față, o astfel de prelucrare holistică este perturbată.” Oamenii dezvoltă în continuare abilități de procesare holistică, deoarece anumite persoane, precum bărbații și copiii, nu își acoperă fața.

Ochii și gura sunt cei mai expresivi

Încă din primele noastre zile, ființele umane au fost incredibil de potrivite să citească expresiile faciale ale altora. Această abilitate ne-a oferit, probabil, un avantaj evolutiv, a prezentat Charles Darwin în cartea sa din 1872 The Expression of the Emotions in Man and Animals. Învățând cum să citești emoțiile de pe un chip ar putea ajuta interacțiunea socială, reduce neînțelegerile și poate ajuta un grup să funcționeze eficient și armonios pentru binele mai mare.

Când vine vorba de studierea fețelor, ochii și gura oferă cele mai bune informații, deoarece tind să fie cele mai expresive. Analizăm subconștient mișcările lor combinate pentru a ne da seama ce încearcă cineva să ne spună. Chiar și așa, fiecare caracteristică singură poate comunica anumite emoții mai bine. Gura este bună pentru exprimarea sentimentelor de fericire. cu toate acestea, nu trebuie să fim fericiți ca să zâmbim și nu întotdeauna zâmbim când suntem fericiți.

În condiții normale, expresiile faciale fac parte dintr-un pachet coordonat de indicii – inclusiv gesturi ale mâinilor, limbaj corporal, cuvinte, tonalitate și chiar culoare a feței – acționând împreună pentru a transmite mesaj și o intenție. Faptul că porți o mască sau că ai fața acoperită nu ar trebui să-i împiedice pe ceilalți să înțeleagă ce încerci să exprimi non-verbal.

Pentru persoanele cu dificultăți de auz, a avea gura acoperită este o barieră majoră. Cel puțin 5% din populația lumii are probleme de auz, iar citirea pe buze și a expresiilor faciale poate fi o parte importantă în comunicare, chiar și pentru cei care folosesc limbajul semnelor. Dacă aveți o mască pe față, de asemenea, puteți simți uneori că există o barieră fizică între voi și persoana cu care comunicați. Acest lucru este valabil mai ales dacă încercați să purtați o conversație profundă și semnificativă cu cineva, mai degrabă decât o interacțiune trecătoare la magazinul alimentar.

ARTICOLE SIMILARE

Ce este Friluftsliv și de ce este momentul să încorporăm acest concept nordic în viețile noastre

Andreea Damian

14 celebrități care nu folosesc Social Media

Andreea Damian

O nouă căsătorie pentru Teo Trandafir?

Andreea Damian

De cat timp o insela Keo pe Andreea Balan?

CE ESTE SMELLMAXXING, NOUL TREND PE TIKTOK PRINTRE BĂIEȚI

Andreea Damian

Reteta vegetariana – Supa rece de rosii cu busuioc!

realitatea

Scrie un comentariu