Cea mai nouă ofertă a hotelurilor din Shanghai este aerul filtrat de 10 ori mai curat decât cel de pe străzi şi monitoarele care măsoară poluarea.
Smogul de deasupra oraşului Shanghai a atins în luna ianuarie a acestui an cote alarmante iar autorităţile s-au grăbit să emită o avertizare de cod galben. Aşa că cel mai nou hotel, de lux, Cordis – care altfel arată ca mai toate hotelurile de lux din Shanghai a venit cu o ofertă nouă – aerul filtrate şi curat din interior. Bătălia pentru clienţi este mare, cu 5000 de hoteluri şi operatori turistici care au observat o scădere dramatică a gradului de ocupare a locurilor de cazare, preţurile au început să scadă drastic.
Într-un oraş care a depăşit nivelul de poluare din Beijing (acolo unde în ultimele zile a fost cod portocaliu de poluare), noul hotel din Shanghai s-a gândit la confortul celor care vin totuşi să-l viziteze şi a instalat filtre duble plus monitoare care anunţă oaspeţii că nivelul de poluare din aerul pe care-l respiră este de 10 ori mai bun calitativ decât cel de pe străzi.
Dar problema cu aerul respirat în interior nu aparţine doar ţărilor în care nivelul de poluare din afara clădirilor este uriaş. Majoritatea oamenilor petrec 90% din timp stând undeva, într-o clădire iar pe lângă aerul poluat care intră în clădiri de afară, calitatea foarte slabă a materialelor de construcţie, mobilelor, adezivilor şi a vopselelor au şi ele un efect devastator asupra aerului respirat în timpul petrecut în interior.
În China, autorităţile şi cetăţenii sunt extrem de preocupaţi de calitatea aerului din interior şi asta se vede şi pe piaţa destinată aparatelor care purifică aerul care a cunoscut o dezvoltare uriaşă încă din 2013 atunci când existau 3,1 milioane de astfel de aparate instalate. Anul acesta se aşteaptă dublarea cantităţii de purificatoare vândute.
Până în 2020, în China, cel puţin jumătate din clădirile publice şi private din zona urbană trebuie să fie certificate ca fiind echipate cu purificatoare de aer performante.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că poluarea din interior şi de pe străzi omoară prematur în jur de 6,5 milioane de oameni anual. Jumătate din aceşti oameni locuiesc în China şi India.
Din păcate, ca de obicei, acolo unde există o piaţă a unor produse în dezvoltare, există foarte mulţi profitori care vor să se îmbăgăţească rapid. Un sfert din produsele de purificare ale aerului au fost descoperite ca fiind inutile în China, în urma unor teste. Deocamdată, una dintre soluţiile anti-poluare sunt de fapt bonusurile pentru risc de smog date angajaţilor care nu previn şi nici nu tratează bolile.
1 comentariu