Tabu
HEALTHSlider

Cum ajută evaluarea psihologică a cuplului în stabilirea diagnosticului de infertilitate?

Infertilitatea poate produce o suferință emoțională cuplurilor care își doresc să devină părinți și nu reușesc asta de câțiva ani. Extinderea familiei cu un copil este un vis atât de mare al unor cupluri, încât nerealizarea lui le poate cauza chiar o traumă. În ultimii ani, numărul de persoane care se găsesc în această stare este din ce în ce mai mare, dar și progresele tehnologice în domeniul reproducerii asistate au crescut și au devenit foarte populare.

Infertilitatea este o problemă atipică ce are și consecințe psihologice. Medicii spun că ea poate declanșa discuții acerbe în cuplu, probleme emoționale, sentimente de inferioritate și scăderea stimei de sine.

Inadaptarea emoțională în cuplul cu infertilitate poate apărea din încercări nereușite de a concepe pe cale naturală un copil. Acest diagnostic poate fi stabilit și de un psiholog fără a avea neapărat legătură cu tratamentul de infertilitate. Tulburările de dispoziție se dezvoltă la oameni din momentul în care ei înțeleg că au probleme de fertilitate. Unele femei plâng din cauza faptul că nu pot avea copii, sau când au alte probleme psihice, fizice, relaționale sau chiar legate de muncă.

Problemele de fertilitate sunt numeroase:

  • La femei ele sunt produse de lipsa ovulației, din cauza fumatului, înaintării în vârstă, menopauzei precoce, tulburărilor hormonale, sindromului de ovare polichistice
  • Pot include și endometrioza, obstrucția trompelor uterine, polipii, fibroamele, alte probleme de la nivel uterin
  • La bărbați ele rezultă din scăderea calității spermatozoizilor, a lipsei producerii lor complete, a nivelului scăzut de spermatozoizi.

Alți factori ce duc la infertilitate sunt stresul, fumatul, obezitatea, consumul de alcool și droguri sau de medicamente.

În ziua de azi, există metode de reproducere asistată prin care cuplurile pot ajunge să conceapă un copil și anume: inseminarea artificială și fertilizarea în vitro (FIV). Dintre acestea două, FIV este mai populară, are mai multe avantaje; ea nu este o soluție magică însă are o rată de succes mai mare, oferă șansa de a avea un copil cuplurilor care în alt mod nu ar putea concepe o sarcină.

Efortul medicilor de a ajuta psihologic oamenii care doresc să aibă un copil

Imagine

La centrele de fertilizare în vitro, cum este și clinica FIV București, psihologul ajută pacientul să înțeleagă mai bine etapele acestei proceduri și să-și reducă stresul cu privire la infertilitate.

Procesul emoțional implicat în problemele de infertilitate și în etapele procedurii FIV, este atât de important încât se înțelege de ce clinica are și un psiholog în echipa sa de medici. Evaluarea psihologică a cuplului poate ajuta și în stabilirea diagnosticului de infertilitate.  

De asemenea, munca psihologului continuă și pe parcursul procedurii FIV. De exemplu, după transferul de embrioni urmează etapa de așteptare a rezultatelor. Acum rolul psihologului este de a ajuta femeia să nu aibă acel sentiment de abandon și neputință.

Pacienta poate avea îndoieli, temeri, incertitudini și toate aceste stări o pot afecta negativ, deci trebuie eliminate. Fiind foarte nerăbdătoare, ea poate avea impresia că așteptarea este prea lungă, iar asta îi dă dureri de cap.

Ea trebuie să înțeleagă etapele și avantajele fertilizării în vitro. În ziua de azi, această metodă este cu cea mai mare rată a sarcinii dintre tratamentele pentru infertilitate. Probabil pacienta își face diferite gânduri, când aude de FIV își poate imagina că este o procedură artificială, însă nu este cazul pentru că doar fertilizarea ovului are loc în afara corpului ei, restul este la fel ca sarcina naturală.

Datele statistice arată că numărul de copii născuți de femei prin fertilizare în vitro crește de an la an și acest tratament devine din ce în ce mai popular. Cuplurile care se gândesc la FIV și nu-l înțeleg pe deplin pot discuta despre asta cu medicii de specialitate și cu un psiholog de la clinica respectivă pentru a afla toate informațiile cu privire la fertilizarea în vitro.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Adela Popescu și Radu Vâlcan, prima fotografie în formulă de patru

Andreea Damian

Serena Williams a creat rochia care se potrivește oricărei femei

Andreea Damian

Meghan Markle, trădată de tatăl ei din nou. Nu se aștepta la așa ceva

Andreea Damian

STAR – Colectia de moda pentru artisti, semnata de Gina Cas

realitatea

[ SUEDIA ] Göteborg Film Festival se mută pe o insulă

Ciocîrlan

Celebritati nascute pe 9 iunie!

realitatea

Scrie un comentariu