Iritabilitate, pierderea poftei de mâncare, lipsa energiei. Ați recunoscut aceste simptome care au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele zile? Rețineți că temperaturile care continuă să crească sunt responsabile.
Un val de caniculă traversează țara noastră și deja vă simțiți stors de energie și mai iritabil decât de obicei. Aceasta este cu siguranță vina temperaturilor ridicate, care ne modifică comportamentul.
Oboseală
Căldura are un impact direct asupra stării noastre de oboseală: „Când este foarte cald, temperatura corpului crește. Atunci corpul trebuie să cheltuiască energie pentru a o regla”, explică Alexandra Murcier, potrivit Madame Figaro. Acest lucru provoacă oboseală, dureri de cap și uneori chiar greață.
În plus, pierderea de apă și, mai ales, pierderea de sare prin transpirație, obosește și corpul: „Când transpiri, pierderea acestor două elemente determină o scădere a tensiunii arteriale. Trebuie să compensați adăugând puțină sare în sticla de apă. Aveți grijă să beți cantități mici, pentru a nu provoca o diluare a apei din sânge, ceea ce ar provoca disconfort”, spun medicii.
Abilități sportive reduse
Dacă temperaturile depășesc 30 °C, nu vă așteptați să bateți recordul de rezistență. „Capacitățile noastre musculare se diminuează odată cu căldura. Ne târâm și avem mai puțină rezistență la sport, mai ales dacă nu bem suficiente lichide”, subliniază dieteticianul Alexandra Murcier. „Avem și probleme de recuperare și ne pierdem puțin reflexele. Astfel, este posibil să nu mai putem merge repede”.
Pierderea poftei de mâncare
În realitate, nu înseamnă că ne este mai puțin foame, ci doar că organismul necesită mai puține calorii, având în vedere temperaturile. Vrem astfel să mâncăm mai ușor. Iarna, dimpotrivă, corpul arde mai multe calorii pentru a se încălzi, ceea ce crește senzația de foame.
Corpul este, de asemenea, mai ocupat să-și scadă temperatura decât să se gândească la mâncare. Evită să depună mai mult efort, cum ar fi să mănânce și să digere.
Reguli de respectat când este cald
- Bea înainte să îți fie sete, în cantități mici pe tot parcursul zilei și la temperatura camerei.
- Evitați activitățile sportive la cele mai fierbinți ore ale zilei.
- Planificați un timp de recuperare mai lung după antrenament.
- Consumați fructele și legumele pentru hidratare.
Iritabilitate
Când temperaturile cresc, ne poate afecta și starea de spirit. Transpirăm și ne simțim inconfortabili. Concluzie: devenim iritabili și ne enervăm mai repede. Și vremea foarte caldă ne enervează cu atât mai mult cu cât nu suntem obișnuiți.
Scăderea libidoului
Căldura dă peste cap și hormonii și uneori inhibă dorința sexuală. Când afară sunt peste 30 °C la umbră, nu vrem să avem o activitate intensă. Temperatura ne influențează forma, ceea ce poate provoca o scădere temporară a libidoului.