În perioada concediilor, întreaga atenție ne este concentrată pe pregătirea plecării. Cu gândul la vacanță, multe persoane uită că furtul din locuințe a rămas o problemă reală a societății și că locuința lor rămâne nesupravegheată pentru o bună perioadă de timp. Pentru hoți, sezonul estival, în care cei mai mulți oameni merg în concediu, este cel mai productiv, deoarece majoritatea locatarilor sunt plecați de acasă pentru mai multe zile la rând. Din fericire, tehnologia ne pune la dispoziție numeroase sisteme de securitate capabile să elimine surprizele neplăcute cauzate de infractori. Iată ce poți face ca să nu ajungi victima hoților atunci când plănuiești să pleci în vacanță:
1. Instalează un sistem de supraveghere video
De departe cea mai eficientă soluție pentru protejarea casei este montarea unui sistem de supraveghere video. Un astfel de dispozitiv îți oferă informații în timp real despre tot ceea ce se întâmplă în imobil sau poate fi setat să funcționeze doar atunci când există o problemă. Există camere ce filmează pe întuneric, în infraroșu, aparate ce pot fi controlate de la distanță, sau care funcționează doar în momentul în care detectează mișcare. Dacă instalezi senzori pe ușă sau fereastră, ai posibilitatea de-a detecta orice mișcare și de-a identifica rapid o intrare prin efracție, atunci când nu ești acasă. Practic, o astfel de soluție reduce considerabil riscul de intrare prin efracție în locuință.
2. Montează un sistem de alarmă
O soluție utilă pentru a speria eventualii hoți o reprezintă și sistemele de alarmă. Uneori, dacă infractorii trec peste teama de supraveghere video sau chiar încearcă să distrugă camerele și ajung să intre în clădire, pot fi întâmpinați de un sistem care să producă panică prin zgomotul puternic pe care-l produc. Acest dispozitiv de securitate funcționează ca element de descurajare, dar și ca modalitate prin care pot fi prinși intrușii, mai ales dacă sunt utilizate și sisteme video. În plus, în momentul declanșării alarmei, proprietarul este notificat pe telefon și poate transmite informații utile organelor de poliție sau firmei de pază.
3. Folosește încuietori inteligente
În cazul în care vrei să le faci potențialilor infractori o surpriză neplăcută, montează la uși yale electromagnetice, care se deschid doar printr-o combinație de coduri. Acestea îți oferă avantajul de a nu mai folosi cheile obișnuite sau de a debloca ușa chiar și de pe telefon, dar te și feresc de eventualele neplăceri atunci când nu ești acasă. O încuietoare inteligentă blochează și deblochează accesul la comanda electrică primită de la panoul interfonului audio ori video, cât și de la tag-ul de proximitate sau cartela optică, cu cod de bare. Pe majoritatea yalelor inteligente se află și un buton mecanic, care permite accesul în incintă în condiții de urgență, dar și un buton electric prin care încuietoarea poate fi deblocată cu temporizare.
4. Optează pentru un sistem de automatizări
Multe intrări prin efracție în locuințe au loc prin accesarea porților și a garajului, mai ales dacă acestea se află la stradă sau sunt direct legate de intrările în casă. Dacă locuința ta dispune de asemenea zone, un sistem de automatizări te poate ajuta să previi incidentele neplăcute. Porțile și ușile garajului nu pot fi deschise prea ușor, iar în cazul în care sunt forțate vei fi notificat pe telefon, așa că ai șansa să acționezi rapid.
5. Alege iluminatul cu senzori de mișcare
Știm cu toții că o casă goală reprezintă o invitație mult așteptată de infractori. Însă, pentru a le da intrușilor impresia că este cineva în locuință, este indicat să instalezi în curte, pe terasă sau înăuntrul casei lumini cu senzori de mișcare. Pe lângă faptul că vei descuraja hoții, te poți bucura și de o casă bine luminată atunci când ajungi acasă la ore târzii.
Este indicat să montezi astfel de sisteme atunci când pleci de acasă, dacă vrei ca locuința ta să fie protejată în permanență. Apelează la UltraMaster pentru a-ți securiza casa cu astfel de sisteme complexe, care să creeze un perimetru sigur, în mod subtil, și să scadă semnificativ șansele de reușită ale unei intrări prin efracție.