Tabu
HEALTH

Cum ne putem proteja împotriva căpușelor și a bolilor transmite de acestea

Mușcatura de căpușă poate transmite boli deosebit de grave la om, precum babesioza, boala Lyme, febra butonoasă și encefalita de căpușă. Căpușele sunt paraziți externi ce se hrănesc cu sânge și trăiesc în apropierea solului, în iarburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeață. 

Din primăvară și până toamna, este sezonul căpușelor, mici insecte parazit ce se atașează de pielea animalelor sau a oamenilor pentru a se hrăni cu sânge. În lume există câteva sute de specii de căpușe, cea mai răspândită din Europa fiind căpușa comună, Ricinus ixodes. 

Măsuri de prevenție împotriva căpușelor

O singură boală poate fi prevenită prin vaccinare: encefalita de căpușe. Prevenția este, așadar, esențială, pentru a evita mușcăturile de căpușe.

Când mergeți în parc, în drumeții sau cu cortul, întotdeauna: 

purtați pantaloni lungi, încălțări închise și șosete;
evitați zonele cu iarbă înaltă, alegând cărările bătătorite sau cu iarba joasă;
alegeți pături pentru picnic deschise la culoare;
utilizați folii de protecție și plase anti-insecte la cort;
folosiți soluții împotriva insectelor pe haine și pe piele;
verificați pielea dumneavoastră și pe cea a copiilor, pentru a putea observa eventuale căpușe.

Extragerea căpușelor se face direct, fără răsucire, cu o pensetă plasată cât mai aproape de piele, sau prin prezentare la medic. Cu cât veți scoate căpușa mai repede, cu atât riscul de îmbolnăvire va fi mai mic.   

Ce poți face pentru a evita infestarea cu căpușe?

Deoarece aceste vietăți fac parte din natură iar vara petrecem mult timp în aer liber, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să evităm situația în care să preluăm căpușele.Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens. 

Apelează la un specialist în dezinsecție 

Spațiul tău de acasă, atât cel interior cât și cel exterior sunt primele locuri care ar trebui să fie sigure pentru tine și cei dragi. Iar cum, cu toții iubim spațiile verzi și petrecerea timpului în aer liber pe timp de vară este bine să iei măsuri pentru prevenirea infestării cu căpușe. 

Evitarea expunerii fără protecție 

Primul pas în protecția împotriva căpușelor este să eviți expunerea la acestea. În timpul sezonului căpușelor, încearcă să eviți zonele cu vegetație densă, în special iarba înaltă și zonele umede pe care nu le cunoști. 

Utilizarea repelentelor 

Un alt pas important în protejarea împotriva căpușelor este utilizarea repelentelor atunci când mergi în spații cu multă vegetație. Alege un repelent pe bază de substanțe chimice precum DEET sau picaridin și aplică-l pe piele și pe haine, urmând instrucțiunile de pe etichetă. 

Examinarea corporală 

După ce ai fost într-o zonă expusă la căpușe, este esențial să-ți examinezi corpul pentru a detecta și îndepărta orice căpușă. Verifică cu atenție scalpul, urechile, zona axilară, zona inghinală și orice altă zonă unde căpușele pot să se ascundă.Dacă găsești o căpușă, îndepărtează-o cu grijă, folosind o pensetă sau un instrument special pentru îndepărtarea căpușelor sau apelează la un specialist. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Care sunt cele mai frecvente forme de cancer la oameni? Cum prevenim cancerul?

realitatea

Cum sa faci plaja topless fara sa iti afecteze sanatatea

realitatea

Ce conține supa pe care o consumă cea mai longevivă familie din lume

Andreea Damian

MPOX NU ESTE NOUL COVID, IATĂ DE CE!

Andreea Damian

Endometrioza | 3 simptome care trebuie să te alerteze

Andreea Damian

Persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi cele asigurate, de la 1 iulie. Anunțul șefei CNAS

Andreea Damian

Scrie un comentariu