Tabu
HEALTH

Cum poate influenta somnul tensiunea arteriala

Odihna este importanta pentru ca energia de a doua zi, indiferent daca mergem la job sau avem in plan o drumetie pe munte, este legata de somnul din noaptea precedenta. Pe langa implicatiile emotionale ( stres, anxietate, irascibilitate ) pe care privarea de somn le declanseaza, orele si modul in care ne odihnim au legatura cu sanatatea noastra fizica.

De aceea, vei vedea in acest articol ca somnul iti ofera mai mult decat odihna, contribuind in fiecare zi la mentinerea unui organism sanatos. Pentru ca tensiunea arteriala este un aspect important pentru sanatatea fiecaruia dintre noi, somnul fiind o cauza importanta pentru fluctuatiile acesteia, haide sa vedem impreuna cum pot influenta orele in care dormi tensiunea ta arteriala:

Riscurile lipsei somnului

Asa cum spuneam si mai sus, sa iti faci un obicei din a nu dormi suficient in fiecare noapte, este un risc la care te expui atat mental, cat si fizic. Studiile arata ca privarea de somn a organismului are un impact negativ asupra creierului, fiind afectate zone precum hipocampusul sau neocortexul, regiuni cerebrale cu un rol important in procesele de memorare, procesele cognitive sau cele emotionale. De asemenea, riscul aparitiei diabetului de grad 2 este mai ridicat la persoanele care aleg sa doarma mai putin, prin aparitia problemelor la nivelul metabolismului glucozei.

Insomniile si afectiunile cardiovasculare

Insomniile pe termen lung sunt o cauza majora a cresterii tensiunii arteriale, mai ales la persoanele cu un stil de viata alert, in care stresul de la munca si obligatiile familiale ii fac sa renunte la orele normale de somn, de care o persoana adulta are atat de multa nevoie.

Hipertensiunea arteriala, ca o urmare directa a privarii de somn, este un factor de risc major pentru sanatatea unui om. Aceasta poate duce la afectiuni cardiovasculare grave, precum accidentul vascular cerebral sau infarctul, deoarece organismul emite o cantitate mult mai ridicata de hormoni de stres, cand nu dormim.

Apneea de somn, caracterizata prin pauze neregulate ale respiratiei in timpul somnului, este o cauza ce contribuie in timp la cresterea tensiunii arteriale. Din cauza acestei conditii medicale, pot aparea intr-un timp relativ scurt semnele unui infarct miocardic sau al unui AVC, iar legatura dintre cauza si efect este consolidata pe cresterea tensiunii arteriale.

Studiile recente arata ca riscul unui infarct miocardic este cu 45% mai ridicat la persoanele care sufera de lipsa unei odihne bune, fata de cele care se bucura in fiecare noapte de numarul recomandat de ore de somn.

Cum sa ai un somn mai bun

Fara niciun fel de exagerare, somnul este un factor vital pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala. Pentru un somn odihnitor in fiecare noapte, specialistii recomanda o serie de masuri, ce pot aduce mai multa odihna in viata oricarui om.

In primul rand, reducerea consumului de alcool, cafea si tutun trebuie sa fie o prioritate. In alt doilea rand, mediul in care doarme o persoana hipertensiva trebuie sa fie lipsit de orice sursa de zgomot sau lumina, iar patul si salteaua sa fie de o calitate superioara.

Mai mult decat atat, persoanele hipertensive sunt sfatuite sa nu manance noaptea inainte de culcare si sa isi masoare intotdeauna tensiunea arteriala cu ajutorul unui dispozitiv digital, cu cateva ore inainte de a merge la somn. Un tensiometru Sendo masoara cu precizie tensiunea arteriala in fiecare seară. Un istoric precis al acestor date vitale este extrem de important, mai ales daca persoana hipertensiva sufera de insomnii, iar imaginea de ansamblu asupra problemei ii poate fi de mare folos unui medic specialist.

Ceaiurile naturiste sau tratamentul medicamentos reprezinta o alta solutie ce se poate dovedi a fi eficienta in cazul persoanelor hipertensive care nu pot dormi cum trebuie, insa doar sub atenta indrumare a medicului.

Somnul nu inseamna doar ODIHNA, ci este si o sursa vitala de SANATATE. Asa cum ai vazut in acest articol, orele in care dormim sunt importante atat pentru corp, cat si pentru minte. Tine cont de modurile in care poti sa iti faci somnul mai dulce in fiecare noapte, avand totodata grija de sanatatea ta, pentru a te bucura de un organism sanatos si o minte lucida in fiecare zi.

ARTICOLE SIMILARE

Canicula și efectele sale asupra sănătății

Andreea Damian

Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea

Andreea Damian

Carmen Brumă: 5 sfaturi ca să nu te îngrași în post

Andreea Damian

Persoanele de culoare ar putea fi mai afectate de COVID-19 decât albii. Explicația oamenilor de știință

Andreea Damian

Cum influențează și ne schimbă căldura comportamentul

Andreea Damian

O masă pe zi: beneficiile postului japonez

Andreea Damian

Scrie un comentariu