Atunci cand cei mici sunt nevoiți să stea în casă, fie din cauza vremii urâte de afară, fie din cauza unei afecțiuni de care suferă, plictiseala poate vampiriza rapid întreaga energie pozitivă pe care aceștia o emană în mod normal. Așadar, ce ar fi de făcut în astfel de momente? Experții afirmă faptul că joaca reprezintă cel mai bun remediu împotriva plictiselii, mai ales în cazul copiiilor de doar câțiva anișori. Cum le putem alunga plictiseala unor puști de grădiniță, invitându-i în fascinanta lume a jocurilor? Despre acest subiect ne-am propus sa discutam mai multe, chiar în rândurile acestui articol:
Lasă-l pe cel mic să aleagă tipul de joacă
Evită pe cât de mult posibil impunerea unui anumit cadru, atunci când cel mic pare că se plictisește în casă. Oferă-i libertatea de a veni chiar el cu o serie de idei, pe care să le puneți apoi amândoi în practică. În tot acest timp, cel mic este cel care dictează:
-
- Cum vă veți juca: jocuri cu pixuri și creioane colorate, jocuri cu figurine din plastilină (vezi aici plastilina anti-bacterii (Plastilina STOP Bacteria)), jocuri cu dans, mimă etc
- Cât timp va dura jocul respectiv;
- Care sunt rolurile fiecărui participant la joaca respectivă;
- Care este subiectul în jurul căruia se dezvoltă întregul joc;
Încearcă alături de cel mic mai multe activități
Poate că un singur joc îl va plictisi rapid pe copilul tău. Ține cont de faptul că se află la o vârstă la care curiozitatea vine și pleacă, de la oră la oră. Acum poate fi fascinat de un nou set cu jucarii, însă peste doar câteva zeci de minute, acestea nu îl mai atrag la fel de mult. De aceea, este recomandat să ai mereu la îndemână și un plan B. Și un plan C. Și poate chiar și un plan D, astfel încât joaca să nu se termine prea curând. Astfel, toată această distracție poate fi împărțită în etape distincte, menite să îl țină cât mai ocupat pe micuțul tău.
Atunci când rămâi în pană de idei, poți apela oricând la informațiile pe care lei găsești pe net. Câteva click-uri în Google îți aduc în fața ochilor o mulțime de jocuri și activități pentru copii, perfecte pentru zilele în care cei mici stau mai mult timp în casă. Indiferent de spațiul în care vă aflați, plictiseala poate fi alungată rapid, atât timp cât cel mic este conectat mereu la ceea ce el găsește cu adevărat interesant.
Apelează la tehnologie pentru jocuri interactive
Cine a spus că jocurile anti-plictiseală trebuie neapărat să implice doar activități “offline”? Te poți baza pe o sumă întreagă de gadget-uri, astfel încât distracția pe care o împarți cu cel mic să ajungă la un nivel 2.0. Este chiar indicat să ai la îndemână și această opțiune, pentru că există mari șanse ca aceasta să reprezinte pariul câștigător, avand în vedere vârsta celui mic și modul în care el percepe ideea de “joacă”.
Știi bine că activitățile cu un caracter ludic pot căpăta de cele mai multe ori valențe diferite. de la generație la generație. Așadar, cu ajutorul tehnologiei ne întoarcem astfel de unde am plecat: cel mic trebuie să își aleagă sau să construiască de la 0 propriul cadru de joacă, fie că aducem în discuție plastilina, fie că ne bazăm pe Wii pentru a scăpa de plictiseală.
Tu ce alte “trucuri” utilizezi pentru a-l scoate subtil pe cel mic din starea de plictiseală?