Măștile de protecție au devenit obligatorii în multe țări din cauza pandemiei de coronavirus. Dar purtarea frecventă poate avea un efect secundar nefericit: acneea indusă de mască, numită „maskne”.
Ce anume cauzează maskne?
Potrivit dermatologului Angeline Yong, purtarea constantă a măștilor face ca pielea din bărbie să transpire, permițând bacteriilor să pătrundă mai ușor în piele și murdăriei să ne înfunde porii. Respirația într-o mască creează, de asemenea, un mediu cald și umed, care duce la acumularea de transpirație, ulei și bacterii. Adăugați faptul că măștile de față sunt ocluzive și nu permit pielii să respire, deci apare acneea. Dr Yong le spune clienților să evite cremele foarte groase, care nu pătrund în piele pentru a evita apariția acneei
„Le spun mereu pacienților mei să opteze pentru produse mai ușoare pe bază de apă sub mască … un produs hidratant ușor poate acționa, de asemenea, ca o barieră de protecție suplimentară și pentru a preveni riscul de alunecare”, spune ea. „În mod ideal, ar trebui să folosiți și un exfoliator blând pentru a sprijini absorbția cremei hidratante”.
Ce să facem?
- EXCLUS machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul
- Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna
- Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile)
- Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum
- Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)
- Folosiți creme reparatoare (ten iritat)
- Evitați orice fel de mediu umed (aburi)
- NU CORTICOIZI pe față decât la indicație medicului, preferabil dermatolog (consultație online).