Preinfarctul sau angina pectorală instabilă apare la pacienții care suferă de boală coronariană (cardiopatie ischemică). Preinfarctul poate evolua rapid către infarct miocardic acut, afecțiune care prezintă risc de deces prin stop cardio-respirator. De aceea, preinfarctul este considerat o urgență medicală.
Angina pectorală reprezintă o durere a pieptului care poate iradia și care apare din cauza unui flux de sânge redus, la nivelul inimii. Aceasta poate fi de două feluri: stabilă și instabilă (preinfarct). Preinfarctul poate apărea brusc, fără ca pacientul să fi experimentat înainte simptomele unei angine. Iată care sunt cauzele unui preinfarct, cum recunoști unul și ce ar trebuie să faci.
Cauze și factori de risc
Preinfarctul este cauzat de boala coronariană. Aceasta este caracterizată de prezența unor blocaje la nivelul arterelor care irigă inima, și anume arterele coronare. Blocajele sunt reprezentate de depuneri de grăsimi pe pereții vaselor de sânge. Acestea se acumulează în canalul arterial și îngustează acest canal, fapt ce reduce fluxul sanguin către inimă. Boala coronariană și declanșarea preinfarctului apar din cauza unui ansamblu de factori, cum ar fi:
- Sedentarismul
- Alimentația dezechilibrată, bogată în grăsimi
- Fumatul
- Stresul
- Factorii genetici
- Diabetul zaharat
- Hipercolesterolemia
- Obezitatea
- Vârsta înaintată
Simptomele preinfarctului
Angina pectorală este caracterizată de:
- Durere bruscă sau disconfort la nivelul pieptului, care poate iradia spre stomac, brațe, umăr, spate sau maxilar.
- Amețeli
- Transpirații
- Stare generală de oboseală, slăbiciune
- Greață
- Respirație dificilă
Preinfarctul trebuie diferențiat de angina stabilă. Astfel, în timp ce angina stabilă apare doar în condiții de efort sau stres, cea instabilă, sau preinfarctul, are loc și în repaus. Angina stabilă durează în jur de 5 minute, maxim 15 minute și se ameliorează la repaus și la nitroglicerină. Preinfarctul durează peste 20 de minute și nu se ameliorează la repaus sau la nitroglicerină. Durerea preinfarctului este mai severă decât în cazul anginei stabile, obișnuite.
Diagnostic
Preinfarctul este o urgență medicală. Acest lucru înseamnă că simptomele anginei instabile reprezintă un motiv întemeiat de a apela numărul unic de urgență 112. Angina instabilă se mai numește preinfarct, deoarece poate fi semnul prevestitor al unui infarct miocardic acut.
Dacă ai mai simțit astfel de dureri în piept, și nu ești diagnosticat cu boală coronariană și angină, este important să mergi la un consult cardiologic cât mai curând posibil, pentru a depista eventualele blocaje și a începe un tratament.
Odată ajuns la spital, în regim de urgență, medicul îți va efectua investigații rapide pentru a stabili diagnosticul și schema de tratament. Acesta îți poate efectua o electrocardiogramă (înregistrare a activității electrice a inimii), o coronarografie (vizualizarea arterelor prin introducerea unor catetere în vasele de sânge), o ecografie cardiacă (vizualizarea inimii cu ajutorul ultrasunetelor) sau o tomografie computerizată.
Tratament
Tratamentul preinfarctului poate presupune administrarea unor medicamente care îmbunătățesc circulația sângelui, cum ar fi anticoagulantele.
În cazurile grave, pot fi necesare intervenții medicale efectuate în regim de urgență. Angioplastia coronariană este o procedură minim invazivă, prin care se urmărește restabilirea fluxului sanguin în arterele coronare. Intervenția presupune introducerea unor tuburi subțiri prin piele și ghidarea lor, prin vasele de sânge, până la arterele coronare. Aici, se introduce un balon de mici dimensiuni care este apoi umflat în interiorul vasului, pentru a lărgi diametrul acestuia.
O altă variantă este montarea unui stent, dispozitiv cilindric gol, care rămâne fixat de pereții vasului.
Preinfarctul poate fi tratat și printr-o intervenție chirurgicală, numită bypass. Acesta presupune recoltarea unui vas de sânge sănătos dintr-o altă zonă a corpului și grefarea acestuia pe artera afectată. Astfel, fluxul de sânge este redirecționat, iar inima primește cantitatea necesară de sânge oxigenat.
După efectuarea tratamentului, este important ca pacientul să urmeze un stil de viață sănătos, astfel încât tratamentul să dea rezultate maxime. Acesta trebuie să adopte o dietă echilibrată, să facă mișcare, să se odihnească, să evite fumatul și stresul.
Așadar, preinfarctul este o afecțiune periculoasă, care necesită îngrijiri medicale de urgență.