Nu, nu este vorba despre un casting special, sau despre o selecție snoabă a prietenilor în funcție de profesia pe care o au sau cartierul în care locuiesc, mașina pe care o conduc sau câți bani au în cont. Este un material despre cum să te înconjori de oameni minunați, pe care sa îți fie drag să îi ai alături.
Ar putea să semene cu ,,cele 10 porunci’’ ale lui Moise (pe care puțini dintre noi le respectăm în totalitate), sau o pledoarie a la ,,iubeste-ți aproapele’’. Se pare că noțiunea de prietenie s-a cam pierdut până când niște scenariști foarte inteligenți au lansat ,,Seinfeld’’,,Friends’’ și ,,Sex & The City’’. Numai uitându-te la episoadele minunate ale serialelor de mai sus și-ți face poftă să ai așa prieteni. Åži asta pentru că ni i-au fost prezentați exact așa cum sunt de fapt prietenii adevărați – fiecare cu personalitatea lui, cu calități și defecte, cu ,,greșeli’’ pe care le fac prietenii și felul în care le și repară.
Ne facem prieteni încă de cînd mergem în parc și abia putem îngâna ,,mama ‘’ și ,,tata’’, la grădiniță, în școala primară și generală, la liceu, în facultate, la joburile prin care ne perindăm de-a lungul vieții. Există prieteni și amici, colegi sau cunoștințe.
Prietenii se deosebesc de celelate persoane cu care interacționăm prin faptul că avem multe în comun cu ei – modul în care gândesc, aceleași afinități, aceleași principii morale, aceleași gusturi și stil de viață, și ce e cel mai frumos, că de multe ori prietenii buni au personalități diferite, nu sunt ,,trași la indigo’’.
Nu există o regulă ,,numerică’’ în materie de prieteni buni, dar totuși, experiența de viață ne învață că cei mai și cei mai buni prieteni se numără pe degetele de la o mână. Dacă ești foarte norocoasă poți ajunge să-i numeri pe degetele de la ambele mâini, dar asta este foarte rar. Regula calității primează aici. Acești puțini prieteni pe care îi ai au o relație necondiționată cu tine: te susțin, sunt alături de tine în momentele cele mai hype ale vieții tale, dar și în cele mai grele; dacă îi suni la orice oră din zi sau noapte îți sar în ajutor sau sunt gata să te asculte; îți suportă momentele de lamentări și îți spun adevărul în față, chiar dacă uneori doare, dar trebuie să accepți sinceritatea. Te dezaprobă atunci când e cazul sau te ridică în slăvi; sunt oameni cu care îți petreci vacanțele sau serile, la taclale stropite cu cocktails; prietenii pentru care îți face plăcere să gătești, sau să le faci surprize; prietenii pe care abia aștepți să-i revezi după o lungă sau scurtă absență și cu care râzi cu poftă sau cărora le împărtășești cele mai ,,adânci’’ secrete ale tale. Åži, ca in orice relație, trebuie să ții minte întotdeauna că nu poți numai să primești, ci și să dai – egoismul nu are ce să caute într-o relație de prietenie, și nici despotismul.
Selecția prietenilor se face în timp, de la sine. Ferește-te de persoanele posesive, care cred că au numai ele au dreptate, care nu acceptă să fie criticate (chiar dacă știu că nu au dreptate), de egoiști sau răutăcioși. Dacă descoperi aceste ,,simptome’’ la cineva din grupul tău, îl poți ,,retrograda’’ în timp la rangul de ,,cunoștință’’. Nu crea dependențe, este foarte patetic; înconjoară-te de oameni sinceri, pozitivi, și dacă se poate, tonici – asta în cazul în care și tu ești la fel ca ei.
Cineva spunea că ,,tu ești cel mai bun prieten al tău’’. Poate că e adevărat, dar câte sticle de șampanie poți bea de una singură? Friends will be friends, și nimic nu este mai minunat decât gândul că peste 10, 20 de ani, vei sta la o cafea lungă, pe o plajă, înconjurată de cei dragi, cei mai dragi prieteni, făcând un review al celor mai importante evenimente din viața voastră? La cât mai mulți best friends!