Dacă ești mama unui băiat în vârstă de 8 ani care croiește haine pentru mușchetarii de jucărie din dotare sau ai o fată de 9 ani care demontează mașinuțele și tramvaiele verișorului Bebe, te poți gândi deja că fiul tău va deveni un designer fashionist iar fiica ta, un remarcabil inginer?
Am găsit o companie care se ocupă de evaluarea potențialului copiilor, adolescenților și al persoanelor mature, www.yourway.ro.
Iar o discuție cu Mihaela Feodorof, unul dintre întemeietorii acestui ,,cabinet’’ m-a pus pe gânduri vizavi de aptitudinile mele. Ce ar fi fost dacă aș fi devenit chirurg? Căci până la vârsta de 12 ani eram preocupată să operez toate păpușile prietenelor. O făceam ,,curat’’, fără să las prea multe urme de cusături pe scalpurile acestora.
Mihaela Feodorof este mamă a trei copii, toți băieți, cu vârste de 10, 11 și 12 ani. Am întrebat-o dacă acesta a fost motivul pentru care a optat pentru aducerea acestor teste, iar Mihaela mi-a răspuns că în oarecare măsură a contat foarte mult experiența sa personală: a studiat filologia din pasiune pentru Mircea Eliade iar în final a ajuns director de recrutare și gestiune de talente într-o bancă. ,, Legătura între aceste domenii aparent opuse a fost nivelul meu crescut de a socializa, empatia și senzitivitatea interpersonală. Pentru că în general iubesc oamenii și mă implic în fiecare caz.’’, motivează Mihaela.
Referitor la vârsta la care poți să evaluezi talentele copilului tău, aceasta este de 8 ani, când deja merge la școală. De cele mai multe ori părinții sau profesorii observă preferințele copiilor dar există și o doză de subiectivism care influențează, din păcate, alegerile copiilor. Din experiența Mihaelei, cazurile cele mai fericite sunt cele în care părinții își cunosc suficient de bine copiii și nu condiționează alegerile făcute de aceștia. Sunt familiile în care relația părinte copil este una de amiciție, iar discuțiile privind viitorul acestora se bazează pe încrederea acordată copiilor, în acest fel responsabilizându-i.
Am luat un exemplu, influențată de ultima carte citită, despre viața lui Gauguin și am întrebat-o pe Mihaela cum ar proceda dacă unul dintre băietii ei ar excela la matematică și în același timp ar desena minunat. Cum să-i explici unui copil că pentru siguranța lui ar fi benefic să devină bancher și să continue să-și dezvolte ca hobby pasiunea pentru pictură, fără a avea anumite frustrări mai târziu?
Mihaela este de părere că în privința excelării unui domeniu este mai dificil întrucât obținerea performanțelor nu are întotdeauna la bază un talent nativ. Performanțele într-un domeniu pot fi rezultatul unui efort susținut și studiu individual, de exemplu la matematică. Preferința pentru studierea artelor nu poate fi însă încununată de performanță decât dacă are la bază talentul nativ. În ceea ce privește opțiunea pentru o carieră care să asigure stabilitate materială, depinde mai mult de factorii motivaționali ai persoanei. Sunt persoane pentru care răsplata financiară nu este dominantă și astfel nu pot fi constrânși sau convinși în alegerea unei meserii pe acest criteriu. Apoi, o persoană motivată în a obține venituri stabile și importante, cu siguranță o să reușească să-și canalizeze talentul și competențele profesionale în așa fel încât acestea să-i fie recunoscute și material.
Am întrebat-o pe Mihaela dacă există anumite jocuri din care să-ți dai seama de talentele viitoare ale copilului. Ei bine, nu există așa ceva, dar o poți face observând preferințele și comportamentul unui copil, modul în care el relaționează, își construiește cercul de prieteni, comunică și în funcție de rezultatele școlare pe care le obține (atât cât poate programa școlară românească să evidențieze).
Toate acestea pot să te ajute pe tine, ca părinte, să-ți dai seama de viitorul profesional al copilului tău. Pentru Mihaela, de exemplu, a fost relativ ușor să realizeze că fiul său cel mare are talent la limbi străine pentru că reproducea cu accentul specific orice replică și intuia ce limbă este (poloneză, cehă). Mergând la școală, a observat că-i fac plăcere orele de engleză în ciclul primar și acesta a anunțat-o că ar vrea să învețe, în afară de limbile studiate la școală, engleza și germana, și limba franceză. La matematică se descurcă, însă muncește pentru a obține rezultate bune. Deci, probabil băiatul poate urma cu ușurință o carieră în domeniul umanist, un potențial filolog.
Testele utilizate de www.yourway.ro sunt americane, dezvoltate și standardizate pe eșantioane normative care depășesc cu mult standardele clasice. De exemplu, pentru Learning Styles Inventory eșantionul normativ american este de 7902 elevi (standardul este de 200) cu vârste între 8 si 17 ani, pe care s-a aplicat testul. Ele au fost traduse și adaptate în România și standardizate la nivel național pe un număr mai mare de 6000 de elevi (în perioada 2005-2007) din care s-a reținut un eșantion normativ de 2400 de elevi, câte 100 de băieți și 100 de fete pentru fiecare grupă de vârstă.
Este un test diferit de cea mai mare parte a altor instrumente, din următoarele considerente – Acesta evaluează experiențele interne ale copiilor și nu comportamentele lor externe. Adică, ceea ce se evidențiază nu este observabil în activitatea de zi cu zi, ci
se bazează pe capacitățile de autoevaluare ale copiilor, indică preferințe puternice pentru una din două tendințe exclusive.
Jackson Vocational Interest Survey este utilizat cu precădere pe grupa de vârstă 14-18 ani constituind o modalitate de sprijin pentru elevi și studenți cu predictibilitate în satisfacția cu profesia, despre schimbările ocupaționale și despre alegerea inițială a carierei.
Yourway este o companie tânără, a fost creată în octombrie 2009, Mihaela fiind până în august angajata BRD- Groupe Societe Generale. Yourway se ocupă de evaluări (cu instrumente profesioniste, testele mentionate mai sus) si de consiliere. Aceste întâlniri de consiliere au ca scop atingerea obiectivelor clientului pe baza soluțiilor propuse de consilier.
Prezența unui psiholog în procesul de evaluare este o condiție și o certificare în același timp. În cazul testelor pentru minori, acestea nu pot fi utilizate și aplicate decât de către psihologi cu experiență în domeniu, certificați și care primesc această licență în urma unor cursuri și examane. Asocierea cu un psiholog este foarte importantă, aduce veridicitate documentului (raportului de evaluare) pe care clientul (părintele elevului) îl primește și îl poate utiliza eventual și la dosarul de admitere la anumite instituții de învățământ (licee sau universități de specialitate sau private din țară sau străinătate).
Pentru adulți, Mihaela are certificare în instrumentele aplicabile acestora tot pe baza experienței, a cursurilor și a examenelor susținute.
Dacă ești curioasă să testezi aptitudinile copilului tău sau chiar talentele ascunse cu care ești înzestrată îi poți scrie Mihaelei pe adresa [email protected].
Intră pe site-ul www.yourway.ro pentru info suplimentar.