Să fii eco, ecolochic, eco hipe, locovoră…Sunt stiluri de viață despre care ai citit în ultimii 3-4 ani. Din fericire este un subiect inepuizabil, grija pentru natură și pentru o viață sănătoasă ar trebui să ne preocupe nu numai pentru că este la modă, ci măcar din pur egoism… În această frumoasă lună de primăvară îți propun o refrișare a activităților pe care ai putea să le ai pentru a fi o adevărată divă ecolochic:
Cu siguranță că îți plac băile lungi, în cada plină cu spumă. Gândește-te numai câtă apă se consumă pentru un astfel de răsfăț. Dușurile sunt mult mai reconfortante. Îți poți oferi un ,,premiu’’, o dată pe lună, o baie de alint, dar nu mai des.
Încearcă să mănânci sănătos. Fructe și legume, pâine integrală, iar dacă ești o regină a dulciurilor, poți merge în piață să-ți cumperi căpșuni și zmeură pentru suffle-uri proaspete și pline de vitamine.Am o bună prietenă care face acest exercițiu în fiecare dimineață. Am mâncat cel mai bun mic dejun la ea, cu croissante calde și o spumă de zmeură în loc de dulceață…
Încearcă, pe cât se poate, să fii locovoră – adică să cumperi produse locale, și nu importate. Adică ciocolată sau lapte, mălai, biscuiți, made in Romania. O locovoră adevărată verifică ca produsul cumpărat să fie originar dintr-o zonă cât mai apropiată de cea în care locuiește. Adică, paste Băneasa în locul celor produse la Baia Mare, să zicemïŠ. Acum nu trebuie să exagerezi, dar gândește-te numai cât combustibil se consumă la transportul unor alimente. Măcar fă acest exercițiu, dacă ți-e greu să renunți la cicolata Milka sau la pastele Barilla…Åži să nu crezi despre tine că ești o ipocrită dacă nu-ți cumperi pantofi Clujeana și porți niște superbi balerini Lanvin comandați de pe net-a-porter…
Mergi cât mai mult pe jos, vei avea niște gambe de invidiat. Când te grăbești foarte tare poți lua metroul, este cel mai rapid și mai civilizat mijloc de transport, în momentul de față. Dacă știi să mergi pe bicicletă, mai nou există pistele special amenajate pentru această ,,tagmă chic’’. Nimic nu e mai sexy decât o tipă cu fusta în vânt și tocuri de 10 cm pedalând în soarele diminețiiïŠ
Se știe că tot ce înseamnă consum de electricitate egal poluare. Acum nu trebuie să stai în intuneric, să citești la lumina lumânărilor și să-ți speli rufele precum mormonii, dar încearcă să nu ții toate luminile din casă aprinse. Åži să nu pornești mașina de spălat rufe doar pentru un combinezon și două sutiene.
Întotdeauna am fost fascinată de cantitățile de gunoi care se adună în coșul meu. Pentru o singură persoană și un câine, făcând abstracție de cinele destul de dese cu grupul meu de prieteni – se adună ambalaje de toate felurile, sticle de apă sau cutii de suc…Mă simt vinovată în fiecare dimineață, când cobor cu sacul de gunoi. Apropo, reciclez sacoșe din plastic, din proviziile de anul trecut, pentru că la cumpărături merg cu sacoșe din bumbac. Åži mai nou îmi pregătesc sucuri naturale (mai puține ambalaje aruncate) și mă gândesc serios să-mi cumpăr un aparat special de filtrare a apei, ca să nu mai fiu nevoită să văd cum arunc săptămânal zeci de sticle de apă din plastic.
La birou, încearcă să printezi cât mai puține documente. Tot mai multe companii civilizate și-au impus acest statement, de ,,a se gândi de două ori înainte de a da un print’’. Acasă, dacă ai reviste, scrisori de dragoste de la foști iubiți sau pliante de care nu mai ai nevoie, poți merge la un centru de colectare a hârtiei. Există tot felul de organizații care se ocupă de colectarea hârtiei, iar după vânzarea acesteia, cumpără puieți pe care îi plantează. Una dintre ele și dragă mie este Copacul de hârtie, care face plantări în București deja de 2 ani.
Să trăiești eco nu înseamnă să devii o fanatică obsedată, dar,deși nu poți salva planeta de una singură, măcar încerci să trăiești sănătos, pentru tine. Dacă te pasionează subiectul și vrei să afli mai multe despre ce înseamnă să fii eco-chic, intră pe www.maimultverde.ro sau www.copaculdehartie.ro. Iar dacă ai puțin timp liber poți deveni voluntar. O să-ți placă.