Ficatul este al doilea organ ca mărime din corp, având peste 500 de funcții: elimină toxinele, descompune alimentele, sintetizează proteinele și stochează vitaminele liposolubile.
Toate aceste funcții sunt îndeplinite zilnic, tocmai de aceea sănătatea ficatului este deosebit de importantă, la fel ca a celorlalte organe. În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi care te pot ajuta să ai un ficat sănătos, dar și alte informații utile despre ficat.
Cum ne dăm seama că ficatul nostru nu funcționează corect
Probabil că nu de puține ori ai auzit persoane spunând că le doare ficatul, însă acest lucru este fals. Ficatul este un organ care nu doare în mod normal, dat fiind că țesutul hepatic nu are terminații nervoase care să transmită creierului să declanșeze durerea fizică. De cele mai multe ori, “durerea de ficat” ce apare în hipocondrul drept se referă la afecțiunile altor organe învecinate: litiază (pietre la rinichi), boli inflamatorii ale colonului sau ale pancreasului, apendicită, ulcer sau afecţiuni renale.
Totuși, ficatul are terminații nervoase în membrana care îl acoperă, numită capsula Glisson, iar durerea poate apărea abia atunci când leziunile ating această membrană, de regulă în caz de boli grave, când funcțiile ficatului nu mai sunt îndeplinite.
Așadar, dacă ficatul nu doare în mod obișnuit, cum putem afla că acesta suferă? Soluția este să fim atenți la următoarele simptome care pot indica faptul că ficatul nu funcționează corect:
- îngălbenirea pielii și a albului ochilor, numită icter
- dureri de burtă și umflături
- umflarea picioarelor și gleznelor
- mâncărimi de piele
- urină închisă la culoare
- scaun de culoare deschisă
- oboseală constantă
- greață sau vărsături
- pierderea poftei de mâncare
- învinețire rapidă.
3 recomandări pentru un ficat sănătos
Îți prezentăm în continuare o listă de sfaturi simple care să te ajute să eviți bolile hepatice, mai ales că s-a demonstrat că, în medie, 9 din 10 cazuri de boală hepatică ar fi putut fi prevenite.
- Nu consuma alcool în cantități exagerate
Multe persoane beau mai mult alcool decât este considerat a fi normal. Consumul regulat al unei cantități mari de de alcool îți poate afecta ficatul. Acest lucru poate duce la declanșarea de hepatită alcoolică, numită și boala ficatului alcoolic.
Consumul moderat de alcool se referă la faptul că atât bărbații cât și femeile nu ar trebui să consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Asta înseamnă maxim 6 pahare de vin (175 ml per pahar) sau maxim 6 pahare de bere (500 ml per pahar) pe săptămână.
- Îmbunătățește-ți regimul alimentar și exersează pentru a scăpa de kilogramele în plus
Obezitatea și supraponderabilitatea pot duce la declanșarea unei afecțiuni numită boala ficatului gras non-alcoolic (FGNA), ce apare atunci când grăsimea se acumulează în zona ficatului, ceea ce împiedică funcționarea sa corectă. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau cele cu un nivel scăzut de activitate au un risc mai mare de a dezvolta FGNA.
Așadar, menținerea unei greutăți sănătoase este o modalitate eficientă de a reduce riscul de boli hepatice.
- Urmează o cură cu protectoare hepatice dacă ți-a fost prescris un tratament cu medicamente ce pot afecta ficatul
Ficatul este singurul organ care se poate regenera după o leziune toxică, infecțioasă sau chirurgicală. În unele cazuri, protectoarele hepatice pot preveni aceste leziuni.
Spre exemplu, dacă trebuie să urmezi o cură cu medicamente antiinflamatoare (paracetamol, ibuprofen, naproxen), antibiotice sau steroizi anabolizanți este foarte posibil să îți fie recomandată și o cură cu protectoare hepatice. De regulă, acestea au la bază ingrediente naturale (silimarină, fosfolipidele esențiale, extracte de armurariu, anghinare, păpădie, ulei de șofrănel) care pot susține regenerarea celulelor hepatice, favorizând eliminarea toxinelor.
Protectoarele hepatice pot fi recomandate și în caz de expunere la toxine și substanțe chimice sau hepatită virală. Discută cu medicul tău pentru a identifica protectoarele hepatice care ți se potrivesc.
Așadar, multe boli de ficat pot fi prevenite dacă avem grijă la ceea ce bem și mâncăm. Ficatul este un organ de importanță majoră și, deși are o putere mare de regenerare, trebuie protejat astfel încât să nu îi fie afectate funcțiile.
Sursa foto: www.vecteezy.com