Carnea de pui care are hormoni de creștere poate fi recunoscută, spun specialiștii, chiar dacă aceasta nu are textura diferită de carnea unui pui crescut cu cereale.
În cazul celor care consumă carne de pui cu hormoni, există riscul de a diverse afecțiuni, unele chiar grave, printre care cancer, boli ale tiroidei, fibrom uterin, infertilitate, astm, alergii, diabet și obezitate.
Pe de alta partă, antibioticele prezente în carnea de pui pot da peste cap flora intestinală și pot dezvolta o rezistență a organismului la anumite tipuri de antibiotice.
Cel mai simplu mod de a recunoaște dacă puiul pe care îl cumperi este sau nu crescut cu hormoni este să citești cu grijă eticheta.
Cum să elimini hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui
Dacă bănuiești că are hormoni de creștere ori alte toxine, ai câteva trucuri la îndemână pentru a le îndepărta sau măcar de a limita acțiunea lor la nivelul organismului.
Primul truc, în rândul gospodinelor, este să nu folosești bulion când fierbi carnea de pui, pentru că nu vei mai putea îndepărta toxinele care se acumulează la suprafața apei de fierbere. Faptul că toxinele se ridică la suprafață și pot fi eliminate cu o spumieră este motivul pe care se recomandă ca întotdeauna să fierbi carnea separat de alte ingrediente.
O altă soluție recomandată este să ții puiul într-o marinadă specială. Ai nevoie de un litru de apă, câteva linguri de sare și zeama de la o jumătate de lămâie. Puiul se ține în acest amestec pentru două ore, apoi mai prepari o marinadă la fel și ții puiul încă o oră și jumătate.
Dacă nu ai mult timp la dispoziție, poți apela la o soluție simplă. Specialiștii bucătari spun că tot ce trebuie să faci pentru a elimina toxinele din carnea de pui este să o scufunzi într-o baie de apă minerală carbogazoasă și să lași acidul de acolo să își facă treaba. Cel mai probabil carnea de pui va scăpa de toxine în scurt timp și va fi mai sigură pentru consum.