Dacă te-ai trezit în această dimineață, te-ai uitat la știri și te-ai simțit din ce în ce mai îngrijorat de războiul din Ucraina, află că nu ești singurul. După o pandemie de doi ani, este mult de absorbit, iar experții sunt de acord că este normal să te simți copleșit.
Iată sfaturile lor despre cum poți avea grijă de tine, de copiii tăi – și de ceilalți.
Deși este corect să ne gândim în primul rând la impactul asupra celor prinși în conflict, este de asemenea complet normal să fim afectați de la distanță de ceea ce vedem în Ucraina, spune Alex Bushill, de la organizația de caritate pentru sănătate mintală Mind.
„Este foarte natural să fii tulburat de ceea ce vezi, nu ai fi om dacă nu ai fi făcut-o”, spune el.
Acest lucru nu duce întotdeauna la anxietate, dar experții au identificat câteva modalități cheie de a o evita: mănâncăi bine, ieși afară, lasă telefonul, conectează-te cu oamenii, odihnește-te. Toate acestea sunt sfaturi de bază, dar atunci când ești stresat, pot fi dificil de făcut în mod constant.
Este important să te îndepărtezi de factori declanșatori, astfel încât să poți practica mindfulness. Acesta este primul pas. Al doilea pas este să te concentrezi pe autodisciplină în jurul unor tehnici specifice care funcționează pentru tine.
Excesul de știri negative te afectează
Experții sunt de acord că, dacă te simți anxios, evita doomscrolling – actul de a petrece o cantitate excesivă de timp consumatoare de știri negative. Alex Bushill ne sfătuiește să ne uităm la știri și rețelele sociale doar în anumite momente ale zilei, pentru o durată limitată, și apoi să facem ceva relaxant. Alex recomandă, de asemenea, să obținem informațiile din surse de încredere, concentrându-ne pe fapte mai degrabă decât pe speculații alarmiste.
Ce poți face pentru copiii tăi? Primul lucru de știut este că evitarea subiectului îi poate face pe copii să se simtă speriați. Profesorul Vivian Hill, de la Societatea Britanică de Psihologie, recomandă ca vârsta conversației să fie adecvată. Pentru copiii mai mici, sugerează ea, acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca să le arăți unde se află Ucraina pe o hartă, astfel încât să înțeleagă că se întâmplă undeva departe de ei. Pentru copiii mai mari, ar putea include furnizarea de context. Dar, la orice vârstă, cheia este să-i liniștim.