Avioanele au rămas la sol din cauza pandemiei, acest lucru reducând considerabil emisiile, zgomotul și poluarea. Însă acum carantina s-a încheiat și, pe măsură ce suntem din nou liberi să călătorim și să ne deplasăm, alte aspecte ale vieții s-au agravat. Cumpărăturile online (cu ambalajele sale în exces), măștile și mănușile de unică folosință, fabricarea vizierelor și comenzile online de mâncare au produs o cantitate colosală de plastic. Cantitatea de plastic de unică folosință a crescut cu până la 300% în SUA, estimează experții.
Ar trebui totuși să fim mai responsabili în timpul pandemiei și să continuăm să ne protejăm planeta. Asistăm din păcate la o nouă formă de poluare. Masca și mănușile de protecție de unică folosință ar trebui aruncate la coș, și nu pe stradă sau în parcuri. Majoritatea măștilor de unică folosință pentru uz general sunt obținute din diferite tipuri de plastic. Unele dintre aceste materiale plastice nu pot fi reciclate, iar centrele de deșeuri nu pot separa componentele, astfel încât majoritatea măștilor vor ajunge în depozitele de gunoi sau în incineratoare. În timp, măștile din plastic de unică folosință se vor descompune în particule, care sunt prea mici pentru a fi scoase vreodată din ocean sau râuri.
Din nefericire, măștile de protecție, mănușile și șervețelele umede dezinfectante nu pot fi reciclate. Important e să nu le aruncăm pe jos! Ce ar trebui să faci dacă vezi măști și mănuși aruncate la întâmplare? Indicația este să nu le ridicați cu mâinile goale, deoarece acestea ar putea fi contaminate. Dar dacă vrei să le adunci, atunci folosește mănuși de protecție. Gândiți-vă și la reducerea cumpărăturilor online. Boom-ul nu a afectat doar contul bancar dar a invadat mediul cu ambalaje. Pentru mulți, livrarea alimentelor la domiciliu a fost o soluție salvatoare, dar pentru alții, este posibil să fi încurajat obiceiurile proaste.