Vara aduce cu sine riscul de deshidratare. Dacă te bazezi pe halba de bere în timpul aperitivului pentru a rămâne hidratat, s-ar putea să nu supraviețuiești valului de căldură în acest sezon. Când temperaturile cresc, te deshidratezi fără să-ți dai seama.
„În mod normal, organismul are nevoie de aproximativ 2,5 până la 3 litri de apă pentru a compensa pierderile de apă legate de transpirație și urină. Dieta noastră va asigura aproximativ 1,5 litri, iar restul de 1,5 litri vor fi furnizați de lichide. Dar, în caz de căldură, acest necesar de apă se ridică la 2 litri”, explică Laurence Plumey, medic nutriționist, citat de Madame Figaro.
Acei 2 litri de apă ar putea părea mult, mai ales dacă obișnuiești să aștepți până când gura se usucă pentru a te hidrata. „Dacă ți-e sete, este pentru că ești deja deshidratat, așa că atunci când este cald nu ar trebui să aștepți să-ți fie sete, ci să bei puțin în mod regulat”, subliniază Laurence Plumey.
Nu sta niciodată fără o sticlă cu apă lângă tine
Păstrează mereu la îndemână o sticlă de apă când ești acasă sau la birou. Când ieși, ia sticla în geantă. „Poți alege și momente speciale pentru a bea apă, dimineața când te trezești cu suc de lămâie, cel puțin două pahare la fiecare masă. Asta înseamnă deja 1 litru de apă. Pentru următoarea jumătate de litru, putem varia”, ne sfătuiește medicul.
Un pahar mare cu apă la trezire
Dimineața, bea un pahar mare cu apă pentru o trezire intestinală. Trucul pentru cei cărora nu le place gustul apei de la robinet când se trezesc este să o pună într-o carafă cu o seară înainte și să o bage la frigider. „A doua zi, își va fi pierdut gustul de clor”, spune medicul nutriționist. De asemenea, puteți adăuga mentă sau jumătate de lămâie pentru o senzație mai mare de prospețime.
Variază lichidele
„Dimineața, putem bea un suc de portocale stors care ne va asigura 80% din necesarul nostru de vitamina C”, adaugă medicul. Potrivit acesteia, indiferent dacă este presat în casă sau îmbuteliat, sucul de fructe nu conține alte zaharuri decât cele ale fructelor. Evită toate băuturile dulci precum cele carbogazoase, apele cu arome dulci sau băuturile din fructe, care pot conține echivalentul a 5 cuburi de zahăr într-o cutie.
Ceai în loc de cafea
În timpul zilei, nu te baza pe cele trei cești de espresso pentru a te menține hidratat. „O cafea reprezintă doar 50 ml apă”, subliniază Laurence Plumey. Preferă ceaiul în pauzele din timpul zilei, pur și simplu pentru că respectiva cană conține mai multă apă.
Legume după bunul plac
Când sunt 32°C, consumă o salată Caesar în locul unei fripturi. Cu atât mai bine, deoarece legumele sunt în mod natural bogate în apă și îți vor asigura o bună parte din necesarul de apă. „Au 95% apă, așa că mâncăm cât vrem”, ne sfătuiește specialistul. Pentru fructe, alege-le pe cele bogate în apă, dar nu prea dulci, precum pepenele sau piersicile.
Fii calm
Când este cald, organismul va transpira mai mult și astfel se va deshidrata. „Putem limita pierderile de apă aplicând pe frunte un șervețel umed, evitând orele cele mai fierbinți și stând la umbră”, subliniază Laurence Plumey. Și mai presus de toate, acordați atenție copiilor mici care se pot deshidrata rapid și vârstnicilor. „Trebuie să le oferi să bea lichide în mod regulat pentru că pe măsură ce îmbătrânești nu îți este sete”, spune medicul.