Varicela este o boală contagioasă ce se dezvoltă, în general, în perioada copilăriei. E foarte contagioasă, caracterizată prin apariția pe piele a unor vezicule cu lichid. Popular mai este cunoscută și sub denumirea de vărsat de vânt. Din fericire, odată cu apariția vaccinului specific, rata infecției a scăzut semnificativ.
Cum recunoști varicela?
- Simptome la nivelul pielii. La aproximativ una sau două zile după ce nasul începe să curgă, este foarte posibil să apară pete mici roșii pe piele. Aceste puncte se instalează în stadiu incipient pe piept, față și spate. Provoacă prurit și se pot răspândi rapid pe restul corpului. Aceste pete roșii se vor transforma în umflături roșii și apoi în mici vezicule. În interiorul veziculelor se află lichid. În câteva zile, bășicuțele vor face crustă. De la acel moment, persoana care suferă de varicelă nu mai e contagioasă!
- Simptome asemănătoare răcelii. Varicela se poate prezenta la început ca o răceală ușoară (nasul curge, strănuți și tușești). De asemenea, poți face febră. Dacă persoana infectată a fost expusă la altă persoană cu varicelă, atunci simptomele asemănătoare răcelii vor fi primele!
- Simptome timpurii. E necesar să recunoști devreme simptomele pentru a-i proteja pe cei din jur! Varicela este foarte contagioasă și periculoasă pentru persoanele cu imunitate scăzută, cum ar fi cele bolnave de diabet, SIDA sau cele care urmează ședințe de chimioterapie. De asemenea, bebelușii sunt foarte sensibili la virus, deoarece nu pot fi vaccinați până la vârsta de 12 luni.
Perioada de incubație și modul de transmitere
- Transmiterea. Virusul varicelei este răspândit prin aer sau prin contact direct. Acesta este transportat în lichid (adică salivă sau mucus). Atingerea unei răni deschise cauzate de virus sau inspirarea acesteia (cum ar fi sărutul unei persoane cu varicela) vor infecta, de asemenea.
- Perioada de incubație. Virusul varicelei nu produce simptome imediat. În general, poate dura între 10 și 21 zile după expunere până la apariția simptomelor. Erupția maculopapulară va continua să se extindă timp în câteva zile, iar veziculele se vor vindeca în alte câteva zile. Astfel, poți avea erupții papuloase, vezicule și vezicule deschise care formează cruste. Aproximativ 90% dintre contactele apropiate nevaccinate vor dezvolta boală după expunere.
- Nivelul de toleranță conform vârstei. Adolescenții și adulții mai în vârstă au parte de mai multe complicații. Deși varicela nu este o boală gravă, ea încă provoacă mai multe spitalizări, decese și complicații la persoanele adolescente și adulte. Erupția cutanată și veziculele pot apărea în gură, anus și vagin!
Tratamentul varicelei
Medicamentele folosite pentru a trata varicela nu sunt pentru toată lumea! În multe cazuri, medicii vor prescrie acest tip de medicamnte copiilor doar dacă infecția poate cauza pneumonie sau o altă problemă gravă. Pentru cele mai bune rezultate, medicamentele antivirale trebuie administrate în primele 24 ore de la apariția erupției cutanate. Dacă suferi de alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemă, afecțiuni pulmonare precum astmul, ai fost tratat/ă recent cu steroizi sau ai un sistem imunitar compromis, se vor lua în considerare medicamentele antivirale. De asemenea, în anumite cazuri femeile însărcinate pot primi tratament cu antivirale.
Nu lua aspirină sau ibuprofen!
Copiii, în special bebelușii sub 6 luni, nu trebuie să ia aceste medicamente! Aspirina a fost asociată cu o afecțiune grava numită sindromul Reyes, iar ibuprofenul poate duce la alte infecții secundare. În schimb, administreză-i celui mic acetaminofen (Tylenol) pentru a trata durerile de cap sau alte dureri provocate de varicelă.
Nu zgâria veziculele și nu îndepărta crustele!
Pruritul îți va da mari bătăi de cap, însă trebuie să te abții! Scărpinatul îți va provoca o durere și mai mare, iar riscul de a dezvolta infecții bacteriene crește. De asemenea, vor rămâne cicatrice mult mai vizibile!
Răcește pielea. Pune comprese reci peste vezicule. Fă, de asemenea, băi mai reci. Temperatura scăzută va atenua senzația de mâncărime, dar și pe cea de febră.
Folosește loțiune cu calamină pentru a ușura senzația de mâncărime. Fă băi reci, adăugând în apă bicarbonat de sodiu sau fulgi de ovăz coloidal. De asemenea, aplică loțiune cu calamină pentru a atenua pruritul.
Zona zoster la adulți
Dacă ai avut varicelă în copilărie, mai târziu în viață este posibil să dezvolți zona zoster. Zona zoster este o erupție dureroasă, cu vezicule, care apare pe o parte a corpului, a trunchiului sau a feței. Poate provoca amorțeală, fiind cauzată de același virus care provoacă varicela. Virusul rămâne latent în organism mulți ani. Se reactivează în momentul în care sistemul imunitar scade. Durerea și amorțeala se rezolvă adesea în câteva săptămâni, dar alte leziuni pe termen lung pot apărea la ochi și organe, dacă sunt afectate. Nevralgia postherpetică este o afecțiune neurologică dureroasă; e dificil de tratat și poate fi cauzată de zona zoster.