Multă vreme, marea a fost coșul de gunoi al confortului nostru. Potrivit Greenpeace, între 8 și 12 milioane de tone de materiale plastice sunt aruncate în oceane în fiecare an. Ca să nu mai vorbim de toate produsele pe care le folosim: pastă de dinți, gel de duș, șampoane, balsamuri, produse de exfoliere. Multe dintre aceste componente non-biodegradabile se găsesc în apele uzate sau poluează apele subterane. Industria produselor cosmetice încearcă să repare lucrurile.
Înainte de a curăța oceanele, trebuie să le respectăm mai mult. În ultimii cincisprezece ani, o companie de cosmetice celebră a duplicat algele necesare pentru formularea tratamentelor sale, folosind biotehnologie. Această cultură face posibilă producerea lor în cantități mari fără a le lua din mare și repopularea naturii sălbatice. În timpul sezonului de reproducere, o cantitate mică de alge este colectată în mediul original. Sporii lor sunt apoi cultivați în laborator, în incubatoare de alge care arată ca acvarii uriașe. Acolo, se vor înmulți datorită temperaturii apei, a salinității și a nutrienților foarte controlate. Sunt apoi reintroduse în mare pentru a-și continua creșterea. Acesta este cazul algelor marine wakame, poreclite alge țesătoare. Altele sunt mai complicat de cultivat și necesită butași înainte de reintroducere delicată în mediul natural.
Păstrăm plajele curate
Ren, o marcă de produse cosmetice organice din Anglia, a fost una dintre primele companii care a făcut bilanțul problemei poluării cu plastic. Aceasta susține organizația Surfrider, care efectuează între 800 și 2.000 de curățări de plaje pe an în întreaga lume. La fel și ONG-ul britanic Plastic Patrol, care educă, sensibilizează și colectează deșeurile de pe căile navigabile înainte de a ajunge în ocean. Pentru a accelera această mișcare verde, marca a creat We Are Allies, în asociere cu mai multe companii de cosmetice. Fiecare marcă aliată se angajează să ofere ambalaje mai respectuoase până în 2025. Acestea și-au unit forțele cu compania de mediu Pur Projet pentru a colecta, recicla și reutiliza cât mai multe deșeuri de plastic posibil în Thailanda, a șasea cea mai poluată țară din lume. Astfel, toate ambalajele, tuburile și sticlele vor fi reciclate, reciclabile sau reumplute din 2022.
Protejați coralii!
Cele 14.000 de tone de produse solare aruncate în oceane în fiecare an reprezintă doar 10% din daunele provocate recifelor de corali. Este puțin și prea mult în același timp. Cum să vă protejați de razele UVA și UVB responsabile de 65 până la 85% din melanoame fără a otrăvi microorganismele marine? Ce loțiune de plajă să folosiți înainte de a vă expune la soare? „Cercetările pe această temă sunt recente. Acum cinci sau șase ani nu existau studii în ecotoxicologie”, explică Philippe Lebaron, profesor de microbiologie la Universitatea Sorbona. „Există, de asemenea, o lipsă a unui model standard pentru a evalua impactul produselor cosmetice asupra mediului”, se plânge el. Patru molecule dăunătoare ecosistemelor marine au fost deja incluse pe lista neagră de către oamenii de știință: oxibenzona (benzofenona-3) și octinoxatul au fost interzise de la 1 ianuarie în Hawaii și pe Insulele Palau. Urmează să fie interzise avobenzona și octocrilina. Aceasta din urmă stârnește ingrijorare deoarece se transformă, în timp, în benzofenonă, o moleculă cancerigenă pentru oameni.