Tabu
HEALTH

Cum sa te obisnuiesti mai usor cu aparatul dentar

Daca te-ai decis sa apelezi la un tratament ortodontic pentru a-ti rezolva problemele dentare, atunci vei fi fericita detinatoare a unei danturi sanatoase si frumoase. Purtarea unui aparat dentar poate crea disconfort, cel putin la inceput, caci presupune atasarea unor fire de metal pe dinti care, in mod normal, nu ar fi acolo.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta cateva modalitati prin care sa te obisnuiesti mai usor cu purtarea aparatului dentar.

Prima zi

Imediat dupa atasarea aparatului dentar vei observa o senzatie de durere in zona dintilor si faptul ca produci mai multa saliva decat inainte. Important este sa nu te panichezi!

Aceste simptome sunt absolut normale si demonstreaza adaptarea organismului la obiectul strain inserat pe dantura ta. Durerea se resimte pentru ca aparatul dentar are rolul de a realiza presiune pe dinti, pentru a-i muta in pozitia dorita.

In cazul in care durerea este prea mare, dentistul iti va recomanda ibuprofen sau paracetamol, pentru reducerea acesteia.

Pe parcursul tratamentului

Pe parcursul tratamentului, pentru a te obisnui mai usor si pentru ca aparatul dentar sa aiba o eficienta maxima, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

  • Mentine-ti cavitatea bucala curata tot timpul. Acest aspect se aplica in general, dar mai ales acum, cand porti aparat dentar. Foloseste o periuta mai mica si ata dentara, pentru a elimina resturile alimentare din cele mai inguste spatii.
  • Consuma multa apa si renunta la bauturile acide: ceai, cafea, pentru a evita aparitia petelor pe dinti. Apa iti va mentine gura lubrifiata si va elimina riscul frecarii aparatului de pielea interioara a obrajilor.
  • Daca simti durere care nu poate fi suportata, atunci apeleaza la medicul ortodont.
  • Urmeaza instructiunile oferite de medicul dentist. Poarta aparatul dentar constant, dupa recomandarea acestuia. In acest mod, dintii se vor indrepta mai repede si vei putea sa renunti la aparat intr-un timp mai scurt.
  • Nu amana nici un consult la stomatolog, mai ales atunci cand este necesara strangerea aparatului dentar. Daca nu te prezinti atunci cand esti programat, tratamentul nu va putea putea fi eficient si vei fi nevoit sa prelungesti purtarea aparatului.
  • Fii atent la ce mananci. In cazul in care iti rupi aparatul, va trebui sa mergi cu el la reparat, alte sedinte si alti bani cheltuiti. Totodata tratamentul tau va ocupa mai mult timp si nu te vei putea bucura de un zambet frumos prea curand.

Incheierea tratamentului cu aparatul dentar

Nu exista un sentiment mai bun decat acela atunci cand medicul stomatolog iti spune ca tratamentul s-a incheiat si ca iti va desprinde aparatul dentar la urmatoarea vizita.

Odata cu indepartarea aparatului, stomatologul iti va da un retainer, din plastic, care are rolul de a mentine dintii in noua lor pozitie. In timpul tratamentului acestia s-au aflat sub presiunea aparatului. Daca acea presiune dispare dintr-o data, atunci dintii vor avea tendinta de a se deplasa la loc, in pozitia initiala.

Poate dura pana la un an ca dintii sa se stabilizeze complet. Din acest motiv este indicat sa te asiguri ca porti retainer-ul dupa recomandarea dentistului.

La finalul acestei perioade te vei putea bucura de un zambet sanatos, curat si cu o estetica de invidiat.

Sursa foto: http://www.bracesguide.com

ARTICOLE SIMILARE

Pericolul ascuns din cea mai populară pastilă pe care românii o consumă când sunt răciți

Andreea Damian

Alergarea pe stomacul gol, mai eficientă pentru slăbit? Explicațiile specialiștilor

Andreea Damian

Covid-19: 8 sfaturi pentru a sărbători Crăciunul în siguranță alături de cei dragi

Andreea Damian

Cel mai bun leac natural pentru plămâni şi infecţii respiratorii

Andreea Damian

Câtă cofeină este prea multă? Ce se întâmplă când o consumi în exces

Andreea Damian

Top 15 alimente care întăresc imunitatea (P)

Andreea Damian

Scrie un comentariu