Obiceiurile de consum s-au schimbat, în ultimii ani, astfel că oamenii au tendința de a cumpăra, în exces, produse care ajung, în cele din urmă, la gunoi. Fie că vorbim de alimente, de produse cosmetice, de menaj sau, pur și simplu, obiecte de casă, coșul de cumpărături pare neîncăpător. În mod cert, ți s-a întâmplat și ție, măcar o dată, să pleci de acasă cu un plan și să te abați complet de la el. Cum faci să te organizezi în hipermarket, astfel încât să cumperi doar ce și cât ai nevoie?
Iată câteva sfaturi utile, de care să ții cont ca să nu cheltuiești mai mult decât trebuie:
Fă-ți liste de cumpărături
Primul pas, atunci când intenționezi să mergi la cumpărături, este să-ți faci liste. Da, nu una singură, ci două sau trei, împărțite pe categorii. Una pentru alimente și alte produse perisabile, care va fi și cea mai importantă. Una pentru produse pentru casă: detergenți, cosmetice, bureți de vase etc. Apoi, alcătuiește o listă cu „altele”, căreia îi poți aloca o sumă prestabilită, ce va reprezenta o “cheltuială neprevăzută”. În mod sigur, atunci când te plimbi printre rafturi, va exista ceva care să te atragă. Nu te abate, însă, de la costul stabilit pentru acest „răsfăț”.
Cumpără doar ce și cât ai nevoie
Stabilește produsele care îți vor servi, în următoarea perioadă, și cumpără în cantități moderate. Nu cumpăra trei cutii cu detergent, doar „ca să fie”. Magazinele și stocurile sunt mereu la dispoziția clienților! Ia doar ce ai nevoie și nu experimenta, tot timpul. Dacă știi că acel deodorant ți se potrivește, mergi la sigur cu alegerea ta. Dacă ai un șampon preferat sau folosești un gel de duș pentru piele sensibilă, achiziționează-le, mereu, pe aceleași. Desigur, poți testa diferite sortimente, însă asigură-te că sunt potrivite pentru tine.
Planifică bugetul și nu te abate de la el
Un alt aspect important ca să te organizezi la cumpărături este să știi, dinainte, ce sumă vrei să cheltui. În funcție de lista pe care ai făcut-o, estimează un cost și ține-te de el. Cu cât vei aloca mai mulți bani, cu atât tentația de a cumpăra produse nefolositoare va fi mai mare.
Folosește un coș de cumpărături mai mic
Un alt truc ce ține de nivelul mental al fiecăruia este folosirea unui coș mai mic de cumpărături. Nu te duce direct la cel mai mare, fiindcă vei avea tendința să-l umpli.
Estimează suma pe care o vei plăti la casă
Estimează costul produselor pe care le-ai luat deja de pe raft, astfel încât să te poți încadra în suma pe care ți-ai propus s-o cheltui. În acest mod, vei avea o evidență a produselor cumpărate.
Gândește-te dacă tot ce ai pus în coș îți este necesar
Atunci când așezi cumpărăturile pe bandă, la casa de marcat, s-ar putea să constați că, de fapt, nu ai nevoie de unele produse. Le poți lăsa deoparte, atâta timp cât nu sunt perisabile. Nu le ascunde, ci lasă-le, pur și simplu, pentru ca cei din magazin să le ducă înapoi la raft.
Fă-ți cumpărăturile în mod organizat și eficient! Dacă te întrebi care e motivul pentru care ar trebui să ții cont de atâtea aspecte, răspunsul este simplu: economisești bani și nu vei mai arunca o grămadă de obiecte.