Vremurile s-au schimbat – și tu la fel. Iată cum să abordezi aceste modificări în CV-ul tău post-COVID, astfel încât să te distingi de ceilalți candidați.
Ori de câte ori cauți un nou loc de muncă, știi că unul dintre primii pași pe care îl faci este să îți revizuiești CV-ul. În timp ce există tactici generale de actualizare și editare care sunt întotdeauna aplicabile, în aceste zile există câteva considerații suplimentare pentru solicitanții de locuri de muncă care doresc să evidențieze adaptabilitatea, flexibilitatea și succesul lor în timpul COVID. Multe tendințe de angajare au apărut în urma pandemiei, spun experții. Și CV-ul post-COVID trebuie să reflecte acest lucru.
Gândește în perspectivă
Oamenii știu că CV-urile lor trebuie să iasă în evidență și că profilurile lor LinkedIn trebuie să fie optimizate SEO, dar într-o lume post-COVID, solicitanții de locuri de muncă trebuie să-și abordeze căutarea unui loc de muncă într-un mod mai creativ, sugerează Wendi Weiner, expert în carieră. „Este imperativ ca cei care caută un loc de muncă să ia măsuri suplimentare dincolo de simpla aplicare online – trebuie să creeze o nouă strategie”, spune ea.
Aceasta ar trebui să includă o abordare cu mai multe direcții care nu numai că acoperă bazele tale, ci să te ajute să ajungi la o gamă mai diversă de oportunități. Weiner spune că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă ar trebui să se gândească la CV-ul lor post-COVID printr-un obiectiv mai mare și să se gândească la varietatea de destinatari care îl vor primi. Cu alte cuvinte, aproape oricine se afla la doar un e-mail distanță.
„Noua strategie va implica informarea directă către persoanele vizate de la companii. Când faci acest lucru, ar trebui să ceri interviuri informative”, spune ea. Cum se face? Poți accesa un recrutor, un manager de angajare sau un director cheie la o companie prin simpla apăsare a unui buton prin LinkedIn.
Concentrează-te asupra capacității de a lucra de la distanță
Deși unele companii pot fi dornice să-i aibă pe toți sub același acoperiș din nou, multe acceptă munca la distanță și adoptă politici mai flexibile. Dacă preferi să lucrezi de acasă sau cel puțin ai această opțiune, CV-ul ar trebui să demonstreze capacitatea ta de a fi productiv și eficient de oriunde.
Arată potențialilor angajatori că poți fi un membru productiv al echipei, indiferent de locația ta, editându-ți CV-ul pentru a evidenția experiența anterioară de telecomunicații și realizările pe care le-ai obținut în timp ce lucrai la distanță, sugerează specialiștii. Ai grijă să nu scapi de valoarea abilităților ușoare pe care le deții, care sunt deosebit de importante pentru lucrătorii la distanță, inclusiv autodisciplina, priceperea tehnologică și gestionarea timpului.
Șterge din CV adresa
Cu siguranță CV-ul tău conține adresa de acasă. Odată ce locurile de muncă devin din ce în ce mai agnostice în funcție de locație, mulți angajatori caută angajați de oriune. Dacă dorești să nu fii legat/ă de un birou, șterge adresa fizică și, în schimb, înlocuiești-o cu un link către blogul tău sau către profilul tău de LinkedIn.
Fii transparentă
Să nu-ți fie teamă să fii transparent/ă și cinstit/ă. Dacă ai fost disponibilizată dintr-o companie, experții recomandă să prezini strategiile pe care le-ai folosit în timpul pandemiei, precum și modul în care ai transformat lămâile în limonadă în acest timp. Gândește-te la moduri în care ai reușit efectiv să rezolvi o criză profesională și personală. Gândește-te la adaptabilitate și flexibilitate, dar și la abilitățile transferabile pe care le-ai formulat și accentuat și evidențiațiză-le în CV.
Deși experiența COVID-19 a tuturor a fost diferită, presupunem că a forțat pe toată lumea să fie mai flexibili, să se adapteze din mers și să aibă răbdare. Toate acestea sunt abilități valoroase pe care le poți folosi în orice domeniu. Încearcă să ilustrezi modul în care ai fost creativ cu soluțiile, enumerându-le ca exemple în CV-ul tău.