În apă, la abur sau în tigaia wok, care metodă de gătit păstrează cel mai bine nutrienții din legume?
Consumăm legume pentru că sunt bune dar și pentru că oferă organismului nostru mulți nutrienți, esențiali pentru menținerea sănătății. Singura problemă este că gătitul le poate modifica, în special vitaminele, mineralele și oligoelementele. Pentru a evita acest lucru, trebuie să alegeți o metodă blândă și adecvată.
„Regula numărul unu de știut: cu cât este mai fierbinte și cu cât este mai lungă, cu atât este mai rea”. Maëla Le Borgne și Anne-Laure Meunier, nutriționiști dieteticieni din Paris, sunt de aceeași părere când vine vorba de gătit legume. Nutrienții pe care îi conțin au doi dușmani: apa și căldura. „Vitaminele sunt capricioase, glumește Anne-Laure Meunier. Pot fi sensibile la lumină, apă, aer și mai presus de toate … la căldură”. Mineralele, pe de altă parte, sunt mai puțin sensibile, dar sunt solubile în apă. Deci fără contact cu apa, altfel le pierdem.
Iată avantajele și dezavantajele fiecărei metode de gătit!
Gătitul cu apă
Adăugăm un volum mare de apă la fiert într-o crătiță și scufundăm legumele în ea. Numai că, la sfârșit, aruncați apa de gătit. O idee rea. „Conservarea oligoelementelor – prezente în minerale – este cea mai proastă metodă, acuză Maëla Le Borgne, nutriţionist dietetician în Paris. Sau, trebuie să păstrăm apa și să o refolosim”. Anne-Laure Meunier, alt specialist parizian, propune „încorporarea acesteia în supă, astfel încât mineralele rămase în apă să dea aromă”.
Gătitul la abur
Metoda de gătit fără apă sau adăugare de grăsimi este metoda bunicilor noastre. Nu trebuie să depășim 90°C pentru a păstra aroma și textura legumelor. „Punem capacul; leguma gătită în suc propriu: apa se evaporă din legumă, este prinsă de capac, apoi ajunge pe mâncare. Legumele fac totul de la sine”, spune Anne-Laure Meunier.
Gătitul cu aburi
Auzim din nou și din nou că gătitul la abur este cea mai sănătoasă. „Avantajul este că nu distruge toate vitaminele, deoarece temperatura este în jur de 100 °C”, subliniază Maëla Le Borgne. În plus, deoarece legumele sunt ridicate deasupra apei, toți nutrienții sunt păstrați. Legumele vor rămâne astfel moi dar și crocante.
Coacerea
Există cuptoare de nouă generație care permit gătirea la abur. „Dar, în general, preparatul la cuptor este distrus dacă temperatura depășește 140°C”, avertizează medicul. „Toate vitaminele sunt sensibile la căldură și vor fi cu atât mai distruse dacă prepararea este lungă”, explică Maëla Le Borgne. O metodă de evitat conform Anne-Laure Meunier: „Legumele se gătesc în general mai mult de o oră. Și vitaminele sunt distruse sigur. În plus, de la 180 °C, anumite minerale se vor aglomera și vor fi mai puțin absorbite de organism”, continuă ea.
Folie
Păstrează aroma alimentelor prin aburire. „Este similar cu gătitul la cuptor, deoarece este adesea la aceeași temperatură, pe de altă parte, timpul este redus”, indică Anne-Laure Meunier. Rămâne o metodă de gătit cu abur, prin urmare, există un risc mai mic de a deteriora legumele. Dacă alegeți această metodă de gătit, trebuie să folosiți cuptorul la temperatură scăzută.
Gătitul într-o tigaie
Pentru a reduce grijile legate de timpul de gătire, tigaia vă permite să prăjiți legumele. Se vor pune in tigaie pe foc rapid și se gătesc foarte repede. „Vom spune că sunt gătite la 180 °C doar două minute. Nu există apă, deci nu există pierderi prin difuzie și temperatura este mai mică decât la cuptor”, explică Anne-Laure Meunier. Provocarea este limitarea timpului de încălzire.
Wok
În bucătăria asiatică, wok-ul este folosit pentru prăjit sau sotat. Datorită formei sferice, gătitul nu necesită deloc grăsime sau foarte puțină „Se gătește rapid și folosim mai puțină grăsime decât într-o tigaie”, spune Anne-Laure Meunier. Legumele sunt, de asemenea, prăjite, iar înălțimea wok-ului reține aburul, ceea ce ajută la gătirea alimentelor fără ca acestea să se usuce.
Gătitul la cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde? O idee proastă pentru Maëla Le Borgne: „Distruge toate moleculele. Microundele bombardează legumele și, dintr-o dată, devin „nedigerabile”.” Acest lucru va modifica celulele din interiorul legumelor și o va denatura.
Prăjire
Când auzi cuvântul „prăjit”, îți imaginezi litri și litri de ulei. „Pe măsură ce uleiul este refolosit, această metodă de gătit va genera compuși toxici, molecule cancerigene”, avertizează expertul. „Cu toate acestea, nu este o metodă rea dacă este făcută bine, avertizează Maëla Le Borgne. Așadar, de fiecare dată când gătiți, schimbați uleiul.
Grătar
Vara, preferăm grătarul care vă va permite și să pregătiţi legumele. Deoarece temperatura este foarte ridicată, vitaminele vor fi ucise, dar mineralele vor fi reținute. Atenţie, însă, la fumul care va genera hidrocarburi cancerigene.