Ultimele cercetări au dezvăluit că unele produse pentru vopsit conțin peste 5000 de chimicale, care pot avea consecințe negative pentru părul tău. Substanțele chimice utilizate în coloranții artificiali, cum ar fi amoniul, care distruge tirozina – o proteină naturală din păr, pot slăbi părul și pot afecta capacitatea părului de a-și păstra culoarea.
Iată alternativele organice pe care le poți folosi pentru a înlocui coloranții artificiali.
Pentru părul roșcat
Ce să utilizezi:
- Suc de morcovi / roșii / sfeclă
- Ulei de nucă de cocos / măsline
- oțet de mere
Procesul de vopsire:
Pentru a lumina nuanța părului roșcat, poți folosi fie suc de morcov, roșie sau sfeclă sau piure, în funcție de tonul de care ai nevoie. Carotenoizii – care conțin pigmenți roșii, galbeni și portocalii – îi vor oferi părului o nuanță strălucitoare și naturală.
Poți începe procedura amestecând sucul sau piureul cu ulei de nucă de cocos sau de măsline. Apoi, întinde amestecul pe toată lungimea părului și înfășoară capul cu o pungă de plastic timp de cel puțin o oră. Apoi, înmoaie părul în oțet de mere. Dacă nuanța de roșcat nu este suficient de puternică, poți repeta procedura încă o dată.
O altă opțiune este utilizarea ceaiului din hibiscus și calendula. Echilibrând cantitatea fiecăruia, poți obține nuanța pe care o preferi. Și henna este un colorant natural, fiind folosit pentru colorarea părului, a sprâncenelor și a corpului încă din vremea Egiptului Antic.
Pentru părul brunet
Ce să utilizezi:
- Pulbere de coajă de nucă
- Apă
Procesul de vopsire:
Dacă vrei să dai părului tău brunet un ton mai închis, poți folosi o pudră de coajă de nucă. Mai întâi, înmoaie 3-5 linguri de pulbere de coajă de nucă în 2-3 căni de apă clocotită. Aplică amestecul pe păr și lasă-l să acționeze timp de 15-20 de minute. Apoi, spală-ți părul ca de obicei. Culoarea este destul de pronunțată și va dura câteva luni. În plus, vitaminele și mineralele din nuci îți va face părul mai sănătos și mai puternic.
Cafeaua este un alt ingredient pe care îl poți folosi pentru a înlocui vopseaua neagră. Pe lângă efectul stimulant pentru care bem de obicei cafea, este și un bun colorant organic. Doar amesteci 2 linguri de cafea cu 1/2 ceașcă de balsam de păr și vei obține o nuanță mai întunecată.
Pentru părul șaten
Ce să utilizezi:
- Salvie uscată
- Rozmarin
- Apă
- oțet de mere
Procesul de vopsire:
Cele care doresc să-și întunece propria nuanță maronie sau să acopere firele albe pot folosi un amestec de salvie și rozmarin. fierbe 2/3 cană de salvie și 1/3 cană de rozmarin cu 3 căni de apă timp de 15-20 de minute. Apoi, lasă conținutul la răcit și amestecă-l cu oțet de mere. Puneți lichidul într-o sticlă cu pulverizator și aplică-l pe păr de 4-5 ori pe săptămână.
De asemenea, poți obține un efect similar folosind ceai negru și ceai de urzică. Doar preparați un ceai puternic negru / de urzică și umezeșteți părul cu el.
Pentru părul blond
Ce să utilizezi:
- Suc de lămâie
- Balsam de păr
- Lumina soarelui
Procesul de vopsire:
Pentru a evidenția frumusețea și strălucirea părului blond, poți folosi suc de lămâie. Strânge sucul a 3 lămâi proaspete și amestecă-l cu 2/3 cană de suc cu 1/2 cană de balsam de păr. Pulverizează lichidul pe tot părul și stai sub lumina directă a soarelui timp de 1-2 ore. De asemenea, poți folosi bile de bumbac pentru a vopsi anumite șuvițe de păr.
Poți folosi o pudră de rădăcină de rubarbă pentru a restabili luminozitatea părului. Înmoaie 3-4 linguri de pudră de rădăcină de rubarbă în 1/2 cană de apă și lasă amestecul să stea peste noapte. Spală-ți părul ca de obicei, umezește-ți părul cu amestecul și usucă-l fără a mai clăti.
Atenție! Lămâia vă poate usca părul. Este important să folosiți și remedii umectante.