Pielea înroșită care se decojește, senzația de arsură și mâncărimea sunt câteva dintre simptomele neplăcute ale arsurilor solare.
Dar ce poți face dacă pielea ta a fost arsă de soare și se decojește? Cum sa o îngrijești corect? Medicul dermatolog Ross Perry a dezvăluit pentru Glamour UK care sunt cele mai eficiente tratamente pentru pielea arsă de soare care se decojește.
Protejează-ți pielea de expunerea suplimentară la razele UV
„Dacă pielea se decojește, este un semn clar că a fost afectată de expunerea excesivă la soare. Decojirea înseamnă că pielea elimină stratul exterior, lăsând la suprafață noi straturi de piele. În această etapă este foarte important să protejezi pielea nouă de expunerea suplimentară la soare și să stai cât mai mult la umbră. Dacă trebuie să ieși afară, acoperă cât mai bine corpul cu haine, precum cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lejeri, pălărie și ochelari de soare. Asigură-te că zonele de piele expuse sunt protejate cu cremă de protecție solară cu SPF 50”, recomandă medicul dermatolog.
Hidratează-ți pielea și corpul
„În timp ce pielea se descuamează, poți să reduci senzațiile neplăcute de mâncărime sau usturime păstrând pielea bine hidratată. Gelul de Aloe vera este calmant, dar și hidratant și poate reduce usturimea provocată de arsura solară. Bea multă apă pentru a te asigura că organismul este hidratat din interior. Îți ajută pielea pentru că hidratarea adecvată a corpului este secretul pentru recuperarea rapidă și pentru mecanismul natural de vindecare”, adaugă medicul.
Nu decoji pielea moartă
„Nu ceda tentației de a decoji pielea, oricât de urât arată. Va cădea treptat, în ritmul său. Dacă se descuamează puternic, poți să o exfoliezi delicat cu un prosop uscat pentru a îndepărta excesul de piele moartă. Dar în această etapă nu este cazul să apelezi la tratamente agresive. Pielea ta are nevoie de îngrijire delicată în timp ce se reface. Evită alcoolul în această perioadă de vindecare”, spune specialistul.
Menține o temperatură scăzută la nivelul pielii
„Poți să aplici comprese reci pentru a calma pielea înroșită și arsă. Înmoaie un prosop de față în apă rece, aplică pe pielea arsă și lasă să acționeze timp de 10 minute pentru a scădea temperatura pielii. Ai putea sa încerci uleiul de cocos în locul gelului de Aloe vera. Este foarte hidratant și versatil”, recomandă Dr. Perry.
Încearcă băi cu efect calmant
„În loc să-ți faci duș, alege să faci o baie în cadă. Poți să adaugi în apă tărățe de ovăz, câteva picături de ulei de lavandă sau bicarbonat de sodiu. Evită produsele intens parfumate. Încearcă și castravetele răcit – poți aplica felii direct pe piele sau să faci o pastă din castravete”, spune dermatologul.